Pot pepernoten laat zich niet tellen met ‘wisdom of the crowds’

De Kleine Wetenschap beschreef een experiment waarin leerlingen onafhankelijk van elkaar raadden hoeveel eikels er in een pot zaten. Gemiddeld kwamen ze vlak bij het goede antwoord (Wetenschap 9&10 november).

Dat wilden wij, juffen op de basisscholen de Wiekslag en de Puntdak in Goor, wel eens nadoen. In deze tijd van het jaar neem je daar een pot pepernoten voor. Dezelfde pot voor de beide scholen.

Onze leerlingen van groep 4 tot en met 8 waren gelijk enthousiast. Zouden wij ook met het gemiddelde zo dicht bij het werkelijke aantal komen ?

Helaas. Het gemiddelde van de ene school kwam op 96 (97 leerlingen), dat van de andere op 92 (104 leerlingen). Ver van het werkelijke aantal van 257. Opvallend vonden we wel dat de gemiddelden van beide scholen zo dicht bij elkaar lagen: 4 pepernoten!

    • Greetje Leuvenink
    • Hanny Meedendorp