Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Plasterk: AIVD houdt zich aan de wet

Minister Plasterk is van mening dat de AIVD zich gewoon aan de wet gehouden heeft.
Minister Plasterk is van mening dat de AIVD zich gewoon aan de wet gehouden heeft. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Plasterk heeft tegenover de NOS herhaald dat de AIVD zich aan de wet houdt en geen regels heeft overtreden. De minister doet dat naar aanleiding van de berichtgeving in NRC Handelsblad vandaag dat de AIVD servers van internetfora hackt en de gegevens van alle gebruikers op die fora verzamelt.

Plasterk benadrukt dat de AIVD gecontroleerd wordt door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Die heeft vandaag in reactie op de berichtgeving gezegd dat het onduidelijk is of het hacken van internetfora door de AIVD in strijd is met de wet. De minister wijst erop dat het werk van een geheime dienst geheim moet blijven omdat de dienst anders zijn werk niet kan doen.

Volgens de minister is het werk van de dienst erg belangrijk om informatie te krijgen over welke “snode plannen worden gesmeed” en dat hierdoor “erge dingen worden voorkomen”. Het gaat immers niet om “een forum voor zeevisserij”, zo zegt hij. De regels werken goed wat Plasterk betreft, al vindt hij het goed om sommige regels en wetten opnieuw tegen het licht te houden en op onderdelen aan te passen als het nodig is. Maandag maakt een commissie een evaluatie van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten openbaar.