‘pim is net als ik een bijelkaarhouder’

Djoeke Veeninga en Pim de la Parra waren tien jaar bij elkaar en hebben een dochter, Nina (26).

„Pim was een grote liefde en hij is nog steeds belangrijk. Hij woont in Paramaribo, vanwege zijn gezondheid komt hij nooit meer naar Nederland en dat vind ik jammer. Ik zie hem binnenkort als ik voor werk naar Suriname ga en bij hem logeer.

„Dertig jaar geleden leerde ik hem kennen op Aruba, waar ik op reportage was. Hij woonde alleen in een piepklein huisje, leefde van de wind en mediteerde veel. Ik raakte door hem gegrepen. Na een poosje kwam hij bij mij in Nederland wonen. Onze dochter Nina werd geboren, een heel enthousiaste baby. Ik werkte veel in het buitenland voor de VPRO, lange tijd op één plaats en dan gingen we met het hele gezin. We hadden een happy tijd.

„Pim is een kunstenaar. Gedreven als filmmaker, en niet goed in staat om de gewone, praktische verantwoordelijkheden van het leven op zich te nemen. Dat moest ik doen. Maar ik was ook gedreven met mijn werk bezig, én degene die het geld verdiende. Dat was een beetje veel. Ik begon me steeds eenzamer te voelen naast hem. Ik heb er wel een jaar of twee over gedaan voor ik zeker wist dat ik beter zonder hem verder kon.

„Allebei hebben we ons best gedaan voor een goed nahuwelijk. Voor Nina natuurlijk, die zes was toen we uit elkaar gingen. Pim was een betrokken, grappige vader en ik wilde niet dat hun relatie verstoord raakte. Ik voelde me ook zeer verbonden met de kinderen uit zijn eerdere huwelijk. Pim is net als ik een ‘bijelkaarhouder’.

„Natuurlijk bleef de pijnlijke kant nog lang aanwezig, al deed iedereen zijn best. Nu, na twintig jaar, is die pijn helemaal voorbij. Een tijdje terug kreeg ik een mail van Pim, waarin hij mij en mijn huidige man feliciteerde omdat we op die dag negen jaar samen waren. Zelf hadden we er geen van beiden aan gedacht.”

Van Djoeke Veeninga verscheen in 2008 Het nahuwelijk, dat onlangs als e-book is uitgebracht. Zie: uitgeverij-fosfor.nl/boek/het-nahuwelijk