Oppositie Oekraïne blijft betogen - bereidt nationale staking voor

De oppositie in Oekraïne demonstreert ook vandaag tegen president Janoekovitsj. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

De oppositie in Oekraïne is bezig met het opzetten van een “hoofdkantoor van nationaal verzet” en bereidt een nationale staking voor. Dat zei oppositieleider Arseny Yatsenyuk vanmiddag in Kiev, waar demonstranten zich weer verzamelden op een plein nadat ze daar vanochtend vroeg door de politie waren verwijderd.

De Oekraïense oppositie is woedend op president Viktor Janoekovitsj omdat hij geweigerd heeft een Associatieverdrag met de Europese Unie te ondertekenen dat de handel tussen Oekraïne en Europa zou vergemakkelijken. De EU en Oekraïne zouden dat akkoord oorspronkelijk donderdag tekenen op de EU-top in Vilnius, maar vorige week kondigde Janoekovitsj aan af te zien van ondertekening. Naar eigen zeggen is hij zwaar onder druk gezet door Rusland.

De oppositie neemt geen genoegen met de uitleg van de president en eist zijn aftreden en het uitschrijven van vervroegde presidentsverkiezingen. Oppositieleider Yatsenyuk zei vanmiddag dat de oppositie een nationale staking aan het voorbereiden is die de druk op de regering-Janoekovitsj moet opvoeren.

Politie grijpt hard in bij bij betoging

Op het Onafhankelijkheidsplein in hoofdstad Kiev hadden zich rond het middaguur zo’n duizend anti-regeringsdemonstranten verzameld. Vanochtend vroeg greep de oproerpolitie hard in op het plein om een paar honderd betogers te verjagen. Persbureau AP meldt dat 35 demonstranten zijn opgepakt. Een aantal betogers raakte gewond tijdens het treffen met de politie. Een deel van de demonstranten zocht bescherming in de kathedraal bij het plein. De betogers die zich vanmiddag weer op het plein waagden schreeuwden kreten als “Schande” en “Stap op”.

De Verenigde Staten veroordeelden het geweld tegen de demonstranten en riep de regering van Oekraïne op de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging en vergadering te respecteren.

Geopolitiek getrouwtrek draait vooral om geld

Volgens buitenlandredacteur Hubert Smeets gaat het getouwtrek momenteel vooral om geld, zo schreef hij gisteren in NRC Handelsblad:

De Oekraïense regering heeft zich afgewend van de EU, omdat Rusland had gedreigd met economische represailles. Kiev zou niet alleen voordelige gascontracten en kredieten uit Rusland verliezen, maar ook last krijgen van handelssancties tegen Oekraïense goederen zoals kolen en staal. Als Oekraïne zou afzien van een associatieverdrag met de EU, kon het rekenen op financiële steun en kredieten ter waarde van 22 miljard euro, verklaarde de Russische president Poetin deze week in Triëst.

De EU heeft zich gisteren overigens bereid getoond om in februari of maart volgend jaar verder te praten over een associatieverdrag, maar heeft geen financiële toezeggingen gedaan.

    • Pim van den Dool