Onze peren gaan op reis...

Wisselvallig weekje voor Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Economische Zaken die zich over de landsgrenzen Minister for Agriculture mag noemen. Ze sloot een handelsovereenkomst met China over de export van een aantal typisch Nederlandse landbouwproducten: zuivel, aardappelen, wedstrijdpaarden en... de peer. Onder de kop Nederlandse peer naar China rekende haar departement in een persbericht voor dat Nederland vanaf nu, „voor het eerst”, jaarlijks voor 5 miljoen euro aan „de bekende” Conference-peren naar China denkt te verschepen. Dat zijn – gerekend tegen Nederlandse voordeelprijzen bij de Appie – al snel zo’n 71,4 miljoen peren. De totale agrarische export naar China en Hong Kong komt daarmee op 1,5 miljard euro. „Een mooi resultaat”, aldus Dijksma in het persbericht.

Zou Dijksma, als staatssecretaris ook verantwoordelijk voor dierenwelzijn, bij de onderhandelingen met de Chinezen ook geïnformeerd hebben naar het lot van konijntjes in de textielindustrie?