Nederlandse boot in Ocean Race

Na een afwezigheid van ruim vier jaar krijgt de Volvo Ocean Race in de volgende editie weer een Nederlandse boot, met als schipper Bouwe Bekking.

Bekking (50), die sinds 1985 al zes keer eerder deelnam aan de maandenlange race rond de wereld, werkte het afgelopen jaar aan het project Sailing Holland, samen met oud-deelnemers Gideon Messink en Gerd-Jan Poortman. Poortman stapt volgend jaar ook aan boord bij Bekking, die in 2009 meedeed als schipper van een van de twee Spaanse jachten van Telefónica.

De race start in oktober volgend jaar in Alicante en finisht in juni 2015 in Göteborg. Drie deelnemers waren al bekend: de vrouwenboot van Team SCA, met Carolijn Brouwer, een jacht uit Abu Dhabi en het Chinese Dongfeng.

De race wordt gezeild met de Volvo One Design, een nieuwe boot van 65 voet (19,81 meter), die voor alle deelnemers hetzelfde is.

Nederland is met drie eindzeges in elf edities het meest succesvolle land in de Volvo Ocean Race, die in 1973 begon als de Whitbread Round The World Race. In 1978 en 1982 won schipper Conny van Rietschoten met de Flyer. In 2006 was ABN Amro I de beste boot, onder leiding van de Nieuw-Zeelander Mike Sanderson. De laatste Nederlandse deelnemer was Delta Lloyd, in de race van 2008-’09.

    • Rob Schoof