Komt dat bod!

None

Een kundige zakenman regelt ook zijn eigen zaakjes goed, dat weet Philippe Varin als geen ander. De vertrekkende topman van de Franse autoreus PSA (Peugeot, Citroën) zag af van zijn pensioenregeling nadat was uitgelekt dat hij een bedrag van 21 miljoen euro voor zichzelf had geregeld. Lastig verhaal voor een topman die duizenden mensen ontslaat en onderhandelt over staatssteun voor een bedrijf in problemen.

De 61-jarige Varin toonde eerder in IJmuiden zijn koopmansgeest. Zes jaar lang gaf hij leiding aan de hoogovens. Toen hij kwam heette het Corus, toen hij vertrok Tata. Hij verkocht de tent aan het Indiase conglomeraat voor het tienvoudige van de koers bij zijn aantreden.

Was dat aan Varin te danken? In 2006 gold een bod van 7 miljard euro als „de juiste prijs tegen de juiste voorwaarden”. Maar toen een biedingsstrijd losbarstte werd dat nóg een paar keer gezegd, bij elk hoger bod. Het werd uiteindelijk 9,4 miljard.

Varin ziet nu enige miljoenen aan zijn neus voorbijgaan. Geen probleem als hij spaarzaam is geweest – ook van belang voor zakenlieden. Varin vertrok destijds als multimiljonair uit IJmuiden.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester