Klaas vertelt meisjes dat ze lelijk zijn

Klaas maakt meisjes belachelijk op dating-app Tinder De gesprekken post hij op Facebook Veel mensen vinden dat heel leuk. Why?

Klaas vergelijkt meisjes op dating-app Tinder met Bokito en vertelt ze dat hij moest huilen om hun foto’s. De gesprekken plaatst hij op Facebook. Klaas is nu een hit op internet. Zijn pagina ‘Klaas en z’n lieve Tindermatches’ bestaat sinds woensdag en telt bijna 70.000 likes.

Kirsten Hoogendijk (21) is één van de meisjes op de pagina. Zij kwam er goed vanaf: Klaas vertelde haar in een lang bericht dat hij na ‘lang wikken en wegen’ had besloten niet met haar verder te gaan. Maar Klaas pakt het volgens Kirsten slim aan. Op het plaatje lijkt het namelijk alsof zij Klaas aanspreekt. Hoewel hij begon met het gesprek. „Ik reageerde pas een dag later door alleen ‘hooooi’ terug te sturen.”

Klaas heeft volgens haar geen kwade bedoelingen. Hij heeft haar zelfs toegevoegd als vriend op Facebook en haar gevraagd om naar een feestje te komen. „Ik denk dat hij vooral een hoop lol met zichzelf heeft.”

De meisjes staan met hun voornaam en een klein plaatje op internet. Klaas (22), een goedgebekte jongen uit Den Haag, blijft liever anoniem. Niet iedereen vindt zijn pagina leuk.

„Gisteren kreeg ik een berichtje van iemand die zei dat hij naar me toe wilde komen om me te slaan.”

Al wil hij best wat over zijn Facebookpagina vertellen, mailt hij met een voor de gelenheid aangemaakt e-mailadres.

De pagina is ontstaan uit irritatie, vertelt hij later aan de telefoon. „Als ik met mijn vrienden was, merkte ik dat het gesprek langzaam doodbloedde omdat iedereen na een tijdje naar zijn telefoon greep.” Tinder vindt hij de meest belachelijke app van allemaal. Een grote vleeskeuring waar onzekere meisjes opzitten, noemt hij het. „Ik heb toen ook zelf Tinder aangemaakt en ben heel lullig gaan doen. Dat beviel me wel.”

Waarom ga je zo tekeer?

„Ik doe best wel gemeen. Maar ik ben helemaal geen gemeen persoon. Dit ben ik dan ook niet van mezelf gewend. Eigelijk vind ik de meisjes allemaal wel leuk. Ik plaag ze omdat ik wil dat ze eens hun telefoon neerleggen en weer gaan kijken hoeveel mooie mensen er om hen heen zijn.

„ Aan de andere kant: de meisjes praten op Tinder met vreemde mannen met wie ze ook afspreken. Ik heb vrienden die er onenightstands aan over hebben gehouden. Er kan ze dus wel slechtere dingen overkomen. Ze zitten zelf op die app, als je je billen brandt, moet je op de blaren zitten.”

Moet jij dan ook niet gewoon je identiteit bekendmaken?

„Misschien wel. Ik wacht even tot de storm is gaan liggen. Ik heb veel positieve reacties gekregen, maar het zijn de negatieve reacties waar je bang voor bent. Ik zag trouwens dat die gast van De Wereld Draait Door (Alexander Klöpping red.) iets op Facebook had gezegd over de pagina. Als ik me dan toch bekend maak, lijkt het me wel leuk om het daar te doen.”

Een populaire Facebookpagina is goud waard voor adverteerders, je kunt er een hoop mensen mee bereiken. Wat ga je met de pagina doen?

„Dit is echt begonnen als een grapje, ik had geen plan de campagne. Maar het komt wel goed uit. We hadden in onze vriendenkring echt iemand met veel Facebooklikes nodig. Een vriend van me maakt korte, humoristische filmpjes. Die wil ik wel op de pagina gaan plaatsen. De filmpjes komen vervolgens bij iedereen die de pagina heeft geliket voorbij op zijn of haar Facebookpagina. Nee daar krijg ik geen geld voor. Het is een goede vriend van me, we doen dit samen. Uiteindelijk wil ik ook dingen van mezelf op de pagina verkopen. Ik maak dingen die ik op die manier kan laten zien.

Het aantal likes stijgt nog steeds hard. Ik weet natuurlijk niet hoe lang dat nog doorgaat. Ik word inmiddels herkend op Tinder. Meisjes vragen: ‘ben jij dé Klaas?’ Dat maakt het niet echt makkelijker.”

    • Romy van der Poel