Kijk! Nummer 39 met rijst

Zangtalent Xiao Wang reageerde gisteren voor het eerst op de grappen van Gordon Hij vond ze niet leuk Er is nu ook een officiële klacht en een Facebookpagina

None

Verslaggever

„I must say I dislike the ‘jokes’.” De Chinese zanger Xiao Wang die bij de tv-show Holland’s got talent van jurylid Gordon grappig bedoeld commentaar om de oren kreeg, voelt zich wel degelijk geraakt. Gisteren gaf hij via de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij een PhD Economie voorbereidt, een verklaring uit.

Wangs schriftelijke verklaring komt twee weken na de uitzending en twee dagen nadat een studente van Chinese afkomst, Janet Lie, een open brief in nrc.next schreef: zij hoort al haar hele leven grappig bedoelde opmerkingen en heeft daar genoeg van.

Tegen Gordon is inmiddels een aanklacht ingediend door het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam. Die ook weer tot klachten leidde. „Jongens, we zijn nu echt aan het doorslaan met z’n allen”, reageerde de entertainer op de radio. „Ga niet zeggen wat we wel en niet mogen zeggen omdat ik een grap maak over een Chinees.”

Met een verwijzing naar de grap „Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?” is Janet Lie een Facebookpagina begonnen: ‘Nummer 39 met rijst’. De studente Media en Cultuur zat donderdag met twee andere jonge Chinese Nederlanders bij bij Pauw & Witteman.

Kon je je boodschap overbrengen?

„Ja, al was ik heel zenuwachtig op televisie, ik heb daar nul ervaring mee. Het draait niet om mij, ik wilde alleen maar racisme tegen Aziaten bespreekbaar maken. Dat is volgens mij gelukt.”

Gordon snapt de opwinding niet.

„Ik vind het jammer dat het zo vaak over Gordon gaat nu. ‘Het is maar Gordon’, hoor ik dan. ‘Hij zegt zo vaak dat soort dingen.’ RTL4 is een familiezender met een voorbeeldfunctie. Door dit uit te zenden laten ze zien dat het oké is om opmerkingen te maken naar vreemden.”

Gordon krijgt kritiek, maar trok donderdag bijna 1,8 miljoen kijkers met Effe geen cent te makken. Wat zegt dat?

„Ik weet het niet. Ik kijk het programma niet.”

Wat zegt het dat media ook massaal op Jeffrey doken, de jongen die een stage niet kreeg op basis van zijn huidskleur?

„Dat de maatschappij hierover discussieert, niet dat discriminatie nieuw is. Vanaf de kleuterschool hoor ik opmerkingen op straat. Soms lange tijd niet, dan weer een paar keer achter elkaar.”

Hoe waren de reacties op je brief?

„Voor veel jonge Aziaten is het herkenbaar. Ze zijn blij dat het niet aan hen ligt en dat ze niet overgevoelig zijn. We zijn gewend het te negeren, om er boven te staan. Ik schrok trouwens van de illustratie in nrc.next met Aziatische poppetjes. Het waren de stereotiepen die ik noemde. De poppetjes keken heel zielig, als slachtoffers.”

Ook negatieve reacties?

„Vooral op Twitter, maar daar kijk ik liever niet. Ik weet dat dit ook de andere kant kan op gaan. Dat mensen het verkeerd begrijpen en zich aangevallen voelen, zoals bij Zwarte Piet. Daar schrok ik wel van.”

Denk je dat er iets zal veranderen?

„Ik hoop het wel, ook andere jonge Aziaten plaatsen nu hun ervaringen op Facebook. Mensen die expres iets pesterigs roepen op straat zullen niet veranderen. Maar misschien wel de mensen die uit onwetendheid iets roepen, alleen om grappig te zijn. En ik hoop dat jonge Aziaten, die ook gewoon Nederlands zijn, het vanaf nu durven te zeggen als ze iets niet grappig vinden.”

    • Michiel Dekker