Friet & lof

Dit is echt een tijd voor aardappelen, en met aardappelen kun je alles: van taartachtige stapelingen tot knapperige blokjes en kruidige salades. Deze ovenfriet, uit Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall, is geweldig lekker in combinatie met de zoet-zoute lofschotel met smokkelspekjes die ik laatst maakte. Merguezpatat met yoghurtdipsaus voor 4 personen 1 kilo vastkokende aardappelen 5

Dit is echt een tijd voor aardappelen, en met aardappelen kun je alles: van taartachtige stapelingen tot knapperige blokjes en kruidige salades. Deze ovenfriet, uit Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall, is geweldig lekker in combinatie met de zoet-zoute lofschotel met smokkelspekjes die ik laatst maakte.

Merguezpatat met yoghurtdipsaus

voor 4 personen

1 kilo vastkokende aardappelen

5 el olie

merguezspecerijenmengsel

1 tl komijnzaad

1 tl venkelzaad

1 tl korianderzaad

12 zwarte peperkorrels

1 tl gerookt paprikapoeder (zoet)

snufje cayennepeper

½ tl zout

voor de dipsaus

6 el dikke yoghurt

¼ teentje knoflook

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de ongeschilde, schoongeboende aardappelen in dikke frieten en kook die 1 minuut in kokend water. Laat uitlekken.

Stamp de specerijen in een vijzel door elkaar.

Verwarm de olie in een braadslee of ovenschaal 5 minuten in de oven.

Vermeng het specerijenmengsel op 1 volle theelepel na met de aardappelen en doe die in de warme braadslee. Schep goed door zodat ze helemaal met olie bedekt zijn. Laat ze ongeveer 35 minuten bakken, schep ze om en kijk of ze nog tien minuten moeten.

Stamp het stukje knoflook fijn met wat zout en vermeng dat met de rest van de specerijenmix met de yoghurt. Serveer de dipsaus met de frieten en met:

Lof met spekjes en kweemoes

1 ons spekblokjes

6 struikjes lof

1 ons membrillo (kweeperenpasta, zelf maken of te koop bij Spaanse winkels)

handje muntblaadjes

handje verse oreganoblaadjes

1 dessertlepel oranjebloesemhoning

2 el rodewijnazijn

Bak de spekjes op tamelijk laag vuur langzaam uit in een koekenpan. Als ze helemaal knapperig zijn geworden, uit de pan scheppen en op een schaal leggen.

Snijd de lof stronkjes in de lengte in vieren en bak ze even aan alle kanten in het nog hete spekvet. Schep de lof op de schaal.

Snijd de membrillo in blokjes en strooi die over de lof en de spekjes.

Maak een dressing van het spekvet, de honing en de wijnazijn, giet die over de lof. Schep even goed om. Strooi de munt en de oregano over het gerecht.