...en de garnaal is uit de gratie

Over een ander typisch Nederlands exportartikel uit het assortiment waar Dijksma verantwoordelijk voor is, moet de staatssecretaris minder euforisch zijn geweest: de Hollandse garnaal. De Europese Commissie legde een kartel van de drie grote Nederlandse garnalenvissers bloot. De drie bedrijven hebben, met een Duitse firma, volgens Brussel jarenlang illegale prijsafspraken gemaakt. Voor straf legt Brussel hen nu een boete op van ruim 28 miljoen euro. De grootste speler, Heiploeg, moet daarvan het gros betalen: 27 miljoen. Klaas Puul uit Volendam betaalt niets, want die heeft de zaak uit zichzelf aangegeven. Zo werkt het Brusselse kliksysteem.

Voor Dijksma is het van belang te weten of (internationale) klanten de Hollandse garnaal nu minder vaak zullen aanschaffen of daar minder voor willen betalen. De markt is bescheiden (in september werd er voor iets meer dan 6,3 miljoen euro aan garnalen aangevoerd), maar de betrouwbaarheid van ons gepelde schaaldiertje heeft natuurlijk wel een knauw gekregen.