Een non-event

„Beleggers die beleggen in Nederlandse staatsobligaties vinden de downgrade van S&P een non-event. Uit de koersen was vandaag dan ook niet op te maken dat er wat was gebeurd. De andere twee grote kredietbeoordelaars, Moody’s en Fitch, hebben nog steeds de hoogste beoordeling voor Nederland. Dit betekent dat grote institutionele beleggers nog steeds bij Nederland terecht kunnen voor het invullen van het gedeelte ‘AAA-obligaties’ van hun portefeuilles. De Nederlandse overheid staat er nog steeds ijzersterk voor. Waarom zouden beleggers anders genoegen nemen met een jaarlijkse rente van 2,0 procent, terwijl het inflatiepercentage de afgelopen jaren regelmatig hoger lag? De enige reden dat beleggers dit accepteren is omdat zijn weten dat de Nederlandse overheid onder alle omstandigheden aan haar verplichtingen kan voldoen. De downgrade betekent niets.”