Een dode en meerdere gewonden bij demonstraties Thailand

Een man wordt door een politieagent beschermd nadat hij is aangevallen door demonstranten bij het stadion in Bangkok waar regeringsaanhangers een bijeenkomst hielden. Foto Reuters / Damir Sagolj

Bij ongeregeldheden in de Thaise hoofdstad Bangkok tussen demonstranten en de politie zijn een dode gevallen en zeker vijf gewonden gevallen, zo meldt persbureau AP. De demonstraties tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra worden steeds grimmiger.

Het slachtoffer was een 21-jarige man, die overleed nadat twee schoten hem fataal werden. Het is nog onbekend wie de schoten heeft gelost, die ook vijf anderen verwondden. Ook is nog onbekend in welk kamp de slachtoffers vielen.

Tijdens de demonstratie gooiden demonstranten ramen in en vielen ze mensen in rode shirts aan, die ze ervan verdachten regeringsaanhangers te zijn. Toen de demonstranten regeringsaanhangers de weg probeerden te versperren naar het stadion waar een bijeenkomst was, greep de politie in.

Een passagier in de bus die wordt aangevallen door betogers omdat ze vermoeden dat er regeringsaanhangers in zitten. Foto Reuters / Damir Sagolj

Demonstranten eisen vertrek van de regering

Tienduizenden Thai demonstreren sinds vorige week en eisen het vertrek van Shinawatra. De betogers denken dat ze op de achtergrond bestuurd wordt door haar oudere broer, de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra, die is veroordeeld voor corruptie en in ballingschap leeft om een celstraf te vermijden. Een amnestiewet, die had kunnen leiden tot de terugkeer van Thaksin, maar die sneuvelde in de Thaise senaat, vormde de aanleiding voor de protesten.

Het zijn de grootste demonstraties in het land van de laatste jaren. De afgelopen week hebben de betogers diverse ministeries bezet zoals het ministerie van Financiën en een regeringsgebouw van de Thaise federale politiedienst. Gisteren bestormden de Thaise demonstranten het hoofdkwartier van het leger in Bangkok. Premier Yingluck kondigde afgelopen dinsdag een noodwet af, maar is terughoudend tot nu toe met het inzetten van geweld tegen de betogers.

De protesten worden geleid door Suthep Thaugsuban, een voormalige vicepremier en parlementariër. De premier heeft de demonstranten opgeroepen om te onderhandelen en een einde te maken aan de crisis, maar Suthep heeft dit tot nu toe afgewezen.

Bekijk hier een fotoserie over de demonstraties: