Ed Nijpels wordt voorzitter nieuwe omroep AvroTros

Archieffoto Ed Nijpels. Foto ANP / Freek van Asperen

Ed Nijpels wordt voorzitter van de raad van toezicht van de nieuwe omroep AvroTros. Daarmee hebben de verenigingsraad van de AVRO en de ledenraad van de TROS vandaag ingestemd. De verenigingsorganen stemden ook in met een reeks andere benoemingen, waarmee de fusie van de twee omroepen definitief is goedgekeurd.

Directeur van de nieuwe omroeporganisatie wordt de 52-jarige Eric van Stade. Volgens oud-VVD-politicus Nijpels is de nieuwe fusieomroep AvroTros klaar voor de toekomst. Hij roemde de AVRO en de TROS als ‘twee omroepen van historische betekenis’ en memoreerde dat ze samen de best bekeken en meest gewaardeerde omroep in het publieke bestel zijn.

TROS-directeur Peter Kuipers en zijn AVRO-collega Willemijn Maas vertrekken per 1 januari om de nieuwe omroep een frisse start te geven, zo maakten ze afgelopen zomer bekend. Behalve de directie en de leden van de raad van toezicht werden vandaag ook de leden van de nieuwe verenigingsraad gekozen.

De AvroTros is de enige fusieomroep waarbij ook de verenigingen fuseren. Het samengaan van BNN en de VARA, en de KRO en de NCRV gaat minder ver. De fusies zijn nodig doordat het kabinet wil dat de publieke omroep vanaf 2016 nog maar uit acht omroeporganisaties bestaat. Nu zijn dat er nog 21. Achtergrond van de fusiedwang is een miljoenenbezuiniging op de omroepen. (Novum/NRC)

    • Anouk Eigenraam