Dr. Zeepaard slurpt kreeft

None

Elke week staat er een zeepaard op deze pagina, maar vandaag zijn het er twee. Vind je ze er niet prachtig sierlijk uitzien? Krulstaart, de borst trots vooruit en een koppie dat lijkt op een paardenhoofd.

Maar waarom heeft hun kop eigenlijk die vorm? Dat is niet voor niks, hebben biologen uit Amerika ontdekt. Ze filmden dwergzeepaardjes in een aquarium. Dat zijn hele kleine zeepaardjes met een langgerekte snuit. Weet je wat ze daarmee graag eten?

Roeipootkreeftjes. Dat zijn piepkleine, doorzichtige beestjes met lange sprieten op hun kop. Ze zijn 1 of 2 millimeter groot, meer niet. Die zaten ook in dat aquarium. Roeipootkreeftjes zijn erg op hun hoede. Ze hoeven maar een ietsiepietsie rimpeling in het water te voelen en...tsjoep. Weg!

Maar voelen roeipootkreeftjes ook die gevaarlijke dwergzeepaardjes langzaam dichterbij komen? Nee, dus niet. En waarom niet? Omdat dwergzeepaardjes amper rimpelingen maken. Dat heeft met de vorm van hun kop te maken. Ze drijven langzaam richting het kreeftje, en maken daarbij zelden golfjes. Het is alsof hun kop zo door het water snijdt. Zo komen ze dichterbij...en dichterbij. Totdat het nietsvermoedende kreeftje nog maar een millimeter van hun snuit verwijderd is.

En dan..tsjap! De kop van het dwergzeepaardje schiet vooruit, en tegelijk begint hij hard te zuigen. Zoals jij een spaghettisliert naar binnen slurpt. Smakelijk eten. Marcel aan de Brugh

Bron: Nature Communications, 26 november.

    • Marcel aan de Brugh