Deel asielzoekers accepteert aanbod gemeente Amsterdam

Asielzoekers demonstreren op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer.
Asielzoekers demonstreren op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Een deel van de asielzoekers van de Vluchtkerkgroep in Amsterdam heeft het aanbod van de gemeente voor onderdak in een voormalige gevangenis geaccepteerd. Dat meldde de NOS vanochtend. De groep van 75 asielzoekers ging gisteravond laat op een bijeenkomst na verhitte discussies akkoord.

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die in totaal uit 150 man bestaat, verblijft al meer dan een jaar demonstratief in de stad onder het motto ‘Wij zijn hier’. De asielzoekers verbleven eerder in de Sint Jozefkerk en zaten de afgelopen tijd in een pand aan de Weteringschans. Burgemeester Eberhard van der Laan eiste dat de groep uit dit pand zou vertrekken en gaf de asielzoekers gisteren een ultimatum tot aanstaande dinsdag. Als de asielzoekers niet wilden vertrekken, zou het pand dinsdag om acht uur ‘s ochtends ontruimd worden.

Verblijf in gevangenis zou tramatische ervaringen terughalen

Hoewel niet alle asielzoekers hebben ingestemd met opvang in een voormalig Huis van Bewaring in de Havenstraat, is het aantal van 75 ruim boven het quotum van 50 dat Van der Laan had gesteld. Het verzet binnen de groep tegen opvang in de oud-gevangenis is groot omdat verblijf in een detentiecentrum bij veel asielzoekers te veel herinneringen zou oproepen aan traumatische ervaringen. De Amsterdamse Raad van Kerken wist een groot deel ervan te overtuigen toch naar de locatie te gaan.

De opvang in de Havenstraat bestaat uit “bed, bad en brood”. Uitdrukkelijk is gesteld dat de asielzoekers daar niet onder het detentieregime vallen. Van der Laan heeft benadrukt dat het een open gebouw is, waar de kamerdeuren niet op slot hoeven.