de schaal van vriendelijk

Bhutan verwisselde in 1972 het Bruto Nationaal Inkomen door het Bruto Nationaal Geluk (Gross National Happiness). De toenmalige koning Wangchuck vond geluk belangrijker dan geld. Nu heeft nota bene Zwitserland ook iets van die mentaliteit overgenomen. Onlangs introduceerde het land ‘vriendelijkheid’ als nieuwe hotelclassificatie. Megasuites, inpandige zwembaden, het is allemaal best leuk, maar volgens het Swiss National Tourist Office gaat het toch vooral om Gemütlichkeit. Het bureau scant nu social media-reacties van hotelgasten op ruim 250 reiswebsites; daaruit worden de 100 ‘vriendelijkste’ hotels geselecteerd. Deze mogen het officiële Prix Bienvenue-logo aan de gevel timmeren. Dat wordt dit jaar dus skiën in Champéry en logeren in Hotel Beau-Séjour dat, ondanks een schamele drie sterren, is verkozen tot Meest Vriendelijke Kleine Hotel van 2013.