Champagne bij een frietje

Laten we vandaag maar net doen of de aardappels van collega de Vos worstjes zijn. Ooit een geweldige tip gelezen van een Amerikaanse sommelier die adviseerde om bij merguez toch vooral Champagne te drinken, ‘omdat de belletjes afleiden van de scherpte van de gebruikte specerijen, voor verkoeling zorgen en de smaakpapillen schonen.’

Champagne bij een patatje. Wel een geweldig statement natuurlijk. Persoonlijk krijg ik echter de neiging om in het land van oorsprong te blijven. in Spanje. En dan de belletjesafleiding te laten verzorgen door een goede cava.

Een puur natuurlijke – want biologische - brut nature van Azimut bijvoorbeeld (€ 13,35; De Natuurwinkel). Beendroog, met verfijnde citruszuren die van de yoghurtsaus niet in een dip raken om en passant nog even de smaakpapillen resetten. Met oog op de lof bijvoorbeeld.

Geen natuurwinkel in de buurt, maar wel een Ekoplaza of een Marqt? Dan kunnen we toch met respect voor de natuur blijven drinken zonder de belbeleving tekort te doen. Voor rond € 12,00 staat daar Savia Viva Brut Reserva in de schappen. Gelukzalig droog, mild notig, sappige citrus en nergens naar nat karton geurend of smakend.

Slaagt bij de droog gebakken friet met lof.

    • Harold Hamersma