Chaim van Luit

„Voor de repetities van Carmen verbleef ik zes weken in Maastricht. Opera Zuid zit in Maastricht en het was te intensief om op en neer te reizen vanuit Arnhem. In het Bonnefantenmuseum zag ik een kleine, mooie expositie van Chaim van Luit. Hij is jong, uit 1983, en nog niet zo bekend. Zijn werk gaat over licht, beweging, oneindigheid. Fascinerend.

Andere mensen gaan op zondagochtend naar de kerk, ik ga naar het museum. Kijken naar kunst geeft me rust. Een paar jaar geleden ging ik met mijn vader naar een expositie van Helene Schjerfbeck, een Finse kunstenares. Ik kan niet goed uitleggen wat haar werk bij me teweegbrengt, maar ik moest er gewoon van huilen. Datzelfde effect heeft Mahler op me. Zijn muziek raakt aan iets heel diep van binnen, waar ik eigenlijk geen woorden voor heb.”