President Oekraïne stelt onderzoek in naar geweld

President Viktor Janoekovitsk tijdens een persconferentie afgelopen week. Foto AP / Mykhailo Markiv

President Viktor Janoekovitsj van Oekraïne gaat een onderzoek laten doen naar het geweld tijdens de betoging in de hoofdstad Kiev vanmorgen. Dat zegt hij in een mededeling op zijn website.

Vanochtend vroeg greep de oproerpolitie hard in op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev om een paar honderd betogers te verjagen. Een aantal betogers raakte daarbij gewond en demonstranten zochten bescherming in de kathedraal bij het plein. De betogers die zich vanmiddag weer op het plein waagden schreeuwden kreten als “Schande” en “Stap op”. 35 demonstranten zouden zijn opgepakt.

Janoekovitsj zegt in een verklaring heel bezorgd te zijn over wat er is gebeurd en onmiddellijk een objectief onderzoek in te stellen naar de schermutselingen tussen demonstranten en agenten, zodat de schuldigen kunnen worden gestraft.

“Ik veroordeel de acties die hebben geleid tot gewelddadige acties en het lijden van mensen. Een aantal dagen geleden heb ik al gezegd dat ik geweldloze actie ondersteun. Degenen die dit niet begrepen hebben zullen worden gestraft.”

Een betoger die gewond is geraakt tijdens het treffen met de oproerpolitie vandaag op het plein in Kiev. Foto AFP / Genya Savilov

Demonstranten zijn boos wegens het niet tekenen van verdrag met de EU

De betogers zijn woedend op Janoekovitsj omdat hij geweigerd heeft een Associatieverdrag met de EU te ondertekenen dat de handel tussen Oekraïne en Europa zou vergemakkelijken. De EU en Oekraïne zouden dat akkoord oorspronkelijk donderdag tekenen op de EU-top in Vilnius, maar vorige week kondigde Janoekovitsj aan af te zien van ondertekening. Naar eigen zeggen omdat hij zwaar onder druk is gezet door Rusland.

Ruim tienduizend mensen protesteerden gisteravond tegen de president. Opiniepeilingen laten zien dat 45 procent van de bevolking voor nauwere banden is met de EU en juist voor minder Russische invloed.

    • Anouk Eigenraam