Bestuurscrisis Bonaire: gezaghebber stapt op

Gezaghebber Lydia Emerencia van Bonaire heeft gisteren haar ontslag aangeboden aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA). Ze deed dat nadat een meerderheid van de eilandraad dinsdag het vertrouwen in haar had opgezegd.

Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. De functie gezaghebber is vergelijkbaar met die van burgemeester; de eilandraad is de gemeenteraad. Het eiland verkeert in een bestuurscrisis, die escaleerde na de benoeming in 2011 van CDA’er Wilbert Stolte tot rijksvertegenwoordiger voor Caraïbisch Nederland.

Onderzoek van deze krant wijst uit dat Stolte en CDA’er Hans Hillen al sinds 2005 nauwe banden onderhouden met het door corruptie omgeven UPB. De UPB heeft een meerderheid in het eilandbestuur. Beiden traden op als pleitbezorgers voor de UPB. Hillen was actief als politiek adviseur van de verdachte partijleider Ramonsito Booi.

De UPB kwam dit voorjaar in aanvaring met gezaghebber Emerencia, nadat zij aangifte van valsheid in geschrifte had gedaan tegen een UPB-gedeputeerde (wethouder). De motie van wantrouwen werd dinsdag ingediend door UPB-fractievoorzitter Jeffrey Levenstone. Hij is zelf verdachte in het corruptieschandaal rond de UPB waarin dezer dagen twee partijkopstukken terechtstaan: Ramonsito Booi en Burney El Hage.