WEEKEND // Frank Zappa, O’Hanlons Helden en Le Guess Who?

Frank Zappa op archiefbeeld.
Frank Zappa op archiefbeeld. Foto Kippa

Weekend! Nog een paar uur en de werkweek zit erop. Nrc.nl geeft vijf tips. Deze week onder meer 20 jaar Frank Zappa, festival Le Guess Who? en filmdecormaker van James Bond.

KIJKEN // 20 jaar Frank Zappa

zondag 1 december, 20.30 - 23.30u, digitaal themakanaal Cultura24
Volgende week woensdag 4 december is het precies twintig jaar geleden dat muzikant Frank Zappa op 52-jarige leeftijd in 1993 overleed. Om die reden duikt Cultura24 in het rijke archief van Zappa en heeft een avondvullend programma samengesteld voor deze zondagavond. Met als bijzonder hoogtepunt: Zappa’s surrealistische rockmusical 200 Motels (1971) wordt voor het eerst uitgezonden op de Nederlandse televisie. Voorafgaand aan de film geeft Radio 6-dj en Zappakenner Co de Kloet een introductie over Zappa.

Bekijk hier de trailer van 200 Motels:

GAAN // Le Guess Who? festival & Le Mini Who

28 t/m 1 december op diverse locaties in Utrecht, passe-partouts 80 euro, dagkaarten 27,50 euro
Sinds donderdagavond kun je naar Le Guess Who?, het muziekfestival voor onbekend talent en minder onbekend talent in uiteenlopende stijlen. LGW? vindt voor de zevende keer plaats op allerlei locaties in de binnenstad van Utrecht. NRC-redacteur Hester Carvalho tipte drie herontdekte muzikanten in dit artikel uit nrc.next, over wie ze het volgende schreef:

  • Ed Askew: “New Yorkse singer/songwriter die zijn debuut maakte in 1968 met melodieuze, Dylan-achtige songs.”
  • Hailu Mergia: “Taxichauffeur uit Ethopië die al twintig jaar niet heeft opgetreden. Speelt instrumentale stukken op harmonica en accordeon. Hypnotiserend en modern door toegevoegde drumcomputer.”
  • Linda Perhacs: “Folkzangeres die na haar debuut-cd Parallellograms - met Nick Drake-achtige verlatenheid - uit 1970 goeddeels uit beeld verscheen.”

Bekijk de trailer van Le Guess Who 2013:

Voor wie zich nog moet verdiepen in het programma, hier zijn tien tips van VPRO’s 3voor12.

Zaterdag 30 november overdag kun je naar de vijfde editie van Le Mini Who, waar je artiesten in het wild kunt ontdekken op verschillende plekken in en om de Voorstraat (schema in PDF hierrr).

KIJKEN // O’Hanlons Helden

zondag 1 december t/m 19 januari 2014, Nederland 2, 20.25 - 21.20u
Avonturier en auteur Redmond O’Hanlon is terug voor een tweede seizoen van zijn reis- en geschiedenisprogramma O’Hanlons Helden. De serie, geregisseerd door Roel van Broekhoven en Maaik Krijgsman, won vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf voor beste tv-programma. O’Hanlon kende je misschien al uit de VPRO-serie Beagle: In het kielzog van Darwin, die in 2009 en 2010 op de buis was.

In de eerste aflevering trekt O’Hanlon naar Afrika, en treedt hij in de voetsporen van de Haagsche ontdekkingsreizigster Alexandrine Tinne. Bekijk de trailer voor seizoen twee:

Alle afleveringen van seizoen 1 gemist? Ze zijn nog te bekijken op Uitzending Gemist.

LUISTEREN // Sunday Feature: over de filmdecormaker van James Bond

BBC Radio 3, zondag 1 december, 20.15 - 21.00u
‘s Werelds bekendste decorontwerper mag deze zondag aanschuiven voor een gesprek in de Sunday Feature van BBC’s Radio 3: Sir Ken Adams. Hij beïnvloedde menig moderne gedachte over filmsets, maar ook architectuur. Adams is het beroemdst geworden met zijn ontwerpen voor Bondfilms: hij maakte de onderwaterverstopplek uit Dr. No (1962, filmfragment); de ‘speelkamer’ van Goldfinger (1964, (filmfragment); en het hol in vulkaan waar überslechterik Blofeld (die met die kat) zich ophield. Adams maakte ook de War Room van de regering voor de film Dr. Strangelove (1964, (filmfragment).

Bekijk hier Blofelds vulkaanhol uit You Only Live Twice (1967):

Beluister hier eerdere Sunday Features terug.

GAAN // Sex & The Sea

Maritiem Museum, Rotterdam, t/m 19 december
Voor iedereen boven de zestien jaar die altijd al wilde weten wat er toch in dat zeemannenhoofd omgaat als ze over wilde, woeste golven glijdend denken aan vrouwlief (of het gebrek daaraan): ga naar Sex & The Sea, de tentoonstelling in het Maritiem Museum Rotterdam. Om van zeemansverlangen een accuraat beeld te schetsen, interviewden de makers zeelieden en laten ze kunst die verleiding toont zien. Er is ook ruimte voor poëzie, sound-scapes en museale objecten, zoals potvistanden met erotische voorstellingen, een zeemanstatoeage op sterk water en zeemeerminnenlijkjes.

Beijk de trailer voor de tentoonstelling:

    • Judith Laanen