VS over luchtzone: China moet zich terughoudend opstellen

China moet zich voorzichtig en terughoudend opstellen bij het patrouilleren boven de omstreden luchtverdedigingszone die het land afgelopen weekend heeft ingesteld. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd nadat Chinese gevechtsvliegtuigen vandaag voor de tweede dag op rij boven de zone vlogen.

Archiefbeeld van een Chinees gevechtsvliegtuig van het type Jian-10. Foto Reuters / Petar Kujundzic

China moet zich voorzichtig en terughoudend opstellen bij het patrouilleren boven de omstreden luchtverdedigingszone die het land afgelopen weekend heeft afgekondigd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd nadat Chinese gevechtsvliegtuigen vandaag voor de tweede dag op rij boven de zone vlogen.

De nieuwe luchtverdedigingszone die China heeft ingesteld is omstreden omdat een aantal bondgenoten van Amerika in de regio, waaronder Japan en Zuid-Korea, de Chinese aanspraken op het luchtruim boven gebieden die ze voor zichzelf opeisen niet erkennen. Om hun claim kracht bij te zetten, stuurde de Chinese luchtmacht gisteren en vandaag gevechtsvliegtuigen de lucht in om de bewegingen van Amerikaanse en Japanse vliegtuigen boven de zone te monitoren.

De vluchten van de Chinese luchtmacht boven de zone volgen op vluchten van de VS, Japan en Zuid-Korea boven de zone. Deze landen stuurden hun vliegtuigen de afgelopen dagen naar het gebied om China kenbaar te maken dat ze de Chinese luchtverdedigingszone niet willen erkennen. De VS lieten zelfs B52-bommenwerpers over de omstreden Diaoyu/Senkaku-eilanden in de Oost-Chinese Zee vliegen. China, dat door de VS, Japan en Zuid-Korea niet van tevoren over de vluchten was geïnformeerd, ondernam niet direct actie.

Kaartje met daarop de Oost-Chinese Zee waarboven de luchtverdedigingszone is afgekondigd:


View Larger Map

China: wij hebben het recht om in de regio te patrouilleren

De Chinese vluchten van vandaag waren bedoeld om twee Amerikaanse en tien Japanse vliegtuigen in de gaten te houden, aldus de Chinese staatsmedia. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte volgens de BBC nogmaals dat de luchtverdedigingszone niet tegen bepaalde landen is gericht, maar stelde dat China het recht heeft om in de regio met gevechtsvliegtuigen te patrouilleren.

De Japanse premier Abe zei vanmiddag dat zijn land op een “stevige, maar kalme manier” zal reageren op de nieuwe stappen van China. Minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kushida kondigde aan dat de Japanse regering de Chinese luchtverdedigingszone volgende week zal bespreken met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die maandag in Tokio arriveert voor een driedaags bezoek.

    • Pim van den Dool