Vrienden delen makkelijker een huis

Het wordt makkelijker om in Amsterdam met drie of meer mensen een woning te delen. De gemeente wil het mogelijk maken als woongroep, bijvoorbeeld met vrienden of collega’s, een zelfstandige huurwoning te betrekken. Die samenwoningsvorm wordt straks gelijkgesteld aan een huishouden. De huidige regels werden volgens het college „als te beperkend ervaren”. Naar verwachting kunnen de regels begin 2014 ingaan.

De nieuwe regels moeten zorgen dat de woningmarkt in de stad minder onder druk komt te staan. Het aantal nieuwe Amsterdammers blijft jaarlijks stijgen, terwijl er maar beperkt woningen bijkomen. Door delen gemakkelijker te maken, kunnen straks meer mensen in dezelfde hoeveelheid woningen trekken, hoopt de gemeente.

Dit betekent volgens wethouder Ossel (Wonen, PvdA) wel dat er voorwaarden moeten komen, zodat er geen overlast of onveiligheid ontstaat omdat meer mensen dichter op elkaar leven. De gemeente eist daarom onder meer dat iedere bewoner minimaal 12 vierkante meter eigen ruimte heeft en dat er een gemeenschappelijke ruimte van dezelfde grootte is. Ook moet het initiatief bij de huurders als groep liggen, niet bij één verhuurder.

Het delen van de huurwoning gaat voorlopig alleen op voor woningen in de vrije sector. De gemeente onderzoekt hoe ook in de sociale huursector woongroepen kunnen wonen.