Volendam, Menasse, Tentije en Goethe in Boeken

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere week in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Volendam is een rijk, uit de krachten gegroeid dorp, met ambitieuze inwoners die graag feesten en blowen. Volendam is ook een trekpleister met een duistere kant. Journalist Boudewijn Smid streek er voor het schrijven van zijn Enclave Volendam een jaar

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere week in het hart van NRC Handelsblad verschijnt:

Volendam is een rijk, uit de krachten gegroeid dorp, met ambitieuze inwoners die graag feesten en blowen. Volendam is ook een trekpleister met een duistere kant. Journalist Boudewijn Smid streek er voor het schrijven van zijn Enclave Volendam een jaar neer en sprak bijna iedereen. Geert Mak bespreekt het boek. “Volendam is een voorbeeldig dorp. Het is tegelijk, en ook dat laat Boudewijn Smid overtuigend zien, een veilige, aangename, herkenbare, leuke en vertrouwde leugen.”

Caroline de Gruyter interviewde  de Oostenrijkse schrijver Robert Menasse, die in een onderscheiden essay een frontale aanval opende op de natiestaat en de EU-ambtenarij verdedigde. “De EU heeft voor het bestuur van het continent minder ambtenaren ter beschikking dan alleen al de stad Wenen.”

Arie van den Berg bespreekt Gissingen, gebeurtenissen, Hans Tentijes nieuwe dichtbundel met veel verhalende poëzie, beeldende toevoegingen en oogstollende beschrijvingen. “Een hoogtepunt in het oeuvre van de dichter, deze ‘vaardige beeldsnijder’.”

Toef Jaeger bespreekt de net met de National Book Award onderscheiden roman The Good Lord Bird van de Amerikaanse schrijver James McBride, die draait om een felle blanke tegenstander van de slavernij en een als meisje verklede zwarte.  “Het is een klassieke, grootse, Amerikaanse roman van het soort waar NBA-jury’s dol op zijn: vol kritisch bekeken geschiedenis, nergens simplistisch, met oog voor nationale identiteit, met een plot waarin de machteloze een stem krijgt en met eendramatisch maar hoopvol einde.”

Verder in Boeken: besprekingen van romans van Thomas Pynchon, de biografie van Rüdiger Safranski over Goethe en van Miek Zwamborn.

    • een onzer redacteuren