Vijftien corporaties onder verscherpt toezicht

Een medewerker van woningbouwcorporatie Mitros aan het werk. Foto ANP / Koen van Weel

Vijftien van de 380 woning Nederlandse corporaties staan onder verscherpt toezicht. Dat is er één meer dan begin van dit jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse financiële beoordelingen van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Samen bezitten ze zo’n 130.000 huurwoningen.

Drie corporaties, waaronder Ymere in Amsterdam, staan niet langer onder verscherpt toezicht. Maar er zijn vier andere voor in de plaats gekomen: Mitros in Utrecht, Stichting Humanitas Huisvesting en Bouwvereniging Onze Woning, beide in Rotterdam, en De Kempen in Bladel. Verscherpt toezicht betekent dat er serieuze financiële risico’s bestaan en dat de corporatie “de urgentie daarvan onvoldoende inziet”, zegt CFV-directeur Daphne Braal.

‘Je kunt de huren niet jarenlang verhogen’

Woningbouwcorporaties betalen sinds dit jaar mee aan de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet in de vorm van de zogenoemde “verhuurdersheffing”. Dit jaar gaat het om 50 miljoen euro, maar volgend jaar al om 1,1 miljard. Dat bedrag loopt daarna op tot 1,7 miljard vanaf 2017. Volgens directeur Braal willen corporaties dit opvangen door de huren te verhogen, minder te investeren, minder onderhoud te plegen aan hun huizen, te reorganiseren, en huurwoningen te verkopen. Maar het is de vraag of ze dat allemaal daadwerkelijk realiseren, zegt Braal:

“Het is economisch guur weer, en het is de vraag of corporaties hun oplossingen kunnen realiseren. Je kunt de huren niet jarenlang verhogen zonder dat de betaalbaarheid in het geding komt.”

Daar komt bij dat corporaties ook nog meebetalen aan de sanering van Vestia, de corporatie die vorig jaar bijna omviel door speculatie met rentecontracten (derivaten). Corporaties staan onderling garant voor elkaar. Braal sluit een stijging van het aantal corporaties met problemen de komende jaren niet uit: “Het is alle hens aan dek.”

Salaris directeuren afhankelijk van grootte gemeente

Minister Blok (Wonen, VVD) maakte vanochtend bekend dat hij met een nieuwe salarisnorm voor corporatiedirecteuren komt. Hun salaris wordt afhankelijk van de omvang van hun bezit en de grootte van de gemeente waarin ze actief zijn, waarbij de Balkenendenorm (130 procent van ministersalaris) het maximum is. Blok wilde de salarissen verder verlagen, maar verloor daarover een rechtszaak tegen twee verenigingen van corporatiedirecteuren. Directeur Albert Kerssies van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties noemde de nieuwe regeling op radiozender BNR “niet acceptabel”.

“We snappen de maatschappelijke druk, maar we geven daar nu al een goed antwoord op.”

    • Oscar Vermeer