Veel gevluchte Syrische kinderen gescheiden van ouders

Een Syrische vluchteling legt dekens en andere hulpgoederen in haar kinderwagen in Saadnayel, Libanon. AFP / Joseph Eid

Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon en Jordanië hebben veel psychologische klachten. Velen van hen zijn wees of zijn op de vlucht gescheiden geraakt van hun ouders. Ze hebben vaak geen toegang tot onderwijs en worden soms ingezet als kinderarbeider. Dat stelt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) in een vandaag gepubliceerd rapport.

De UNHCR stelde vast dat veel kinderen opgroeien in gebroken gezinnen. Niet zelden zijn zij de belangrijkste broodwinners. Volgens de vluchtelingenorganisatie zijn er zeventigduizend vluchtelingengezinnen waarbij de vader afwezig is, 3700 kinderen zouden zijn gescheiden van hun ouders.

VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres:

“Als we niet snel handelen zal een generatie van onschuldige kinderen blijvend slachtoffer worden van een afschuwelijke oorlog”

Meer dan 1,1 miljoen Syrische kinderen op de vlucht

In totaal zijn er meer dan 1,1 miljoen Syrische vluchtelingenkinderen. De meesten van hen verblijven in buurlanden. De UNHCR dringt er bij deze landen en de internationale gemeenschap op aan de grenzen open te houden voor deze oorlogsslachtoffers en vluchtelingen beter op te vangen.

Eerder deze week meldde de Londense denktank Oxford Research Group in een rapport dat meer dan elfduizend kinderen zijn omgekomen in de Syrische burgeroorlog. Het conflict begon in maart 2011. De UNHCR maakte een multimediale productie over de invloed die de oorlog heeft op gezinnen.

    • Laura Klompenhouwer