Van der Laan geeft uitgeprocedeerde asielzoekers ultimatum

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan geeft de asielzoekers van de 'Vluchtschans' een ultimatum nu ze zijn voorstel hebben afgewezen.
Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan geeft de asielzoekers van de 'Vluchtschans' een ultimatum nu ze zijn voorstel hebben afgewezen. Foto ANP / Maartijn Beekman

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft de uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchtschans een ultimatum gesteld. Komende dinsdag, 3 december, moet de groep het gebouw aan de Weteringschans om acht uur ’s ochtends verlaten hebben, anders wordt het ontruimd. “De politie zal de deurwaarder indien nodig ondersteunen.” Dat heeft de burgemeester gisteren laten weten aan de groep vluchtelingen, die al meer dan een jaar demonstratief in de stad verblijft onder het motto ‘wij zijn hier’.

Gisteravond om elf uur was van een verhoogde staat van onrust geen sprake in het gebouw waar de asielzoekers verblijven. Van een ultimatum waren de aanwezige bewoners niet op de hoogte.

Van der Laan stelde alternatieve opvang voor

De asielzoekers konden tot gisteravond elf uur laten weten of zij alsnog akkoord gingen met een aanbod voor tijdelijke opvang dat de burgemeester hun vorige week deed. Het voorstel hield in dat de groep, dat wil zeggen de 159 mensen met wie de gemeente formeel contact heeft, de komende zes maanden intrek mocht nemen in een voormalige gevangenis in Amsterdam.

In die tijd zouden de vluchtelingen ook geacht worden mee te werken aan een individuele oplossing voor hun nog altijd onduidelijke status. Van der Laan schreef eerder al: “De oplossing zal in veel gevallen bestaan uit werken aan terugkeer.”

Asielzoekers wezen aanbod gisteren af

Het aanbod van vorige week wezen de asielzoekers gisteren echter definitief af. Ze hebben twee bezwaren. Dat het aangewezen gebouw een gevangenis is, “leidt tot emotionele reacties en slechte herinneringen”, schrijft de groep aan Van der Laan, en die “leiden weer tot depressies en wantrouwen van zo’n omvang dat wij vrezen voor onze gezondheid”.

Tweede bezwaar geldt het aantal van 159. De gemeente heeft het aantal mensen voor wie het aanbod geldt, beperkt tot de 159 asielzoekers die eerder dit jaar hun dossiers hebben voorgelegd aan Vluchtelingenwerk. Naar verluidt wonen er echter meer dan tweehonderd mensen in de huidige Vluchtschans.