Toezicht op 15 corporaties verscherpt

Vijftien van de 380 woning Nederlandse corporaties staan onder verscherpt toezicht. Dat is er één meer dan begin van dit jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse financiële beoordelingen van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Samen bezitten ze zo’n 130.000 huurwoningen.

Drie corporaties, waaronder Ymere in Amsterdam, staan niet langer onder verscherpt toezicht. Maar er zijn vier andere voor in de plaats gekomen: Mitros in Utrecht, Stichting Humanitas Huisvesting en Bouwvereniging Onze Woning, beide in Rotterdam, en De Kempen in Bladel.

Verscherpt toezicht betekent dat er serieuze financiële risico’s bestaan en dat de corporatie „de urgentie daarvan onvoldoende inziet”, zegt CFV-directeur Daphne Braal. Ze sluit een stijging van het aantal corporaties met problemen niet uit: „Het is economisch guur weer, en het is de vraag of corporaties hun oplossingen kunnen realiseren. Je kunt de huren niet jarenlang verhogen zonder dat de betaalbaarheid in het geding komt.”

Minister Blok (Wonen, VVD) maakte vanochtend bekend dat hij met een nieuwe salarisnorm voor corporatiedirecteuren komt. Hun salaris wordt afhankelijk van de omvang van hun bezit en de grootte van de gemeente waarin ze actief zijn, waarbij de Balkenendenorm (130 procent van ministersalaris) het maximum is. Blok wilde de salarissen verder verlagen, maar verloor daarover een rechtszaak.

Directeur Albert Kerssies van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties noemde de nieuwe regeling op radiozender BNR „niet acceptabel”. „We snappen de maatschappelijke druk, maar we geven daar nu al een goed antwoord op.”