Thaise betogers hopen op steun van leger maar verliezen terrein

De betogers tegen de regering spelen hoog spel maar de militairen houden zich afzijdig.

Met het binnendringen van het hoofdkwartier van het leger en een massale betoging voor de Amerikaanse ambassade hebben de duizenden Thaise demonstranten vanmorgen hun gevoeligste en meest zichtbare doelwitten tot nu toe uitgekozen. Ze eisen het vertrek van premier Yingluck Shinawatra.

Bij het legerhoofdkwartier werd het slot van het hek doorgeknipt en konden duizend demonstranten, vooral jonge mannen, de binnenplaats bereiken. Een paar honderd militairen keken toe, maar grepen niet in. „Wij willen dat het hoofd van de strijdkrachten kiest of hij achter de regering of achter het volk staat”, zei een van de leiders het protest via een megafoon.

De demonstranten willen ook dat er een einde komt aan wat zij het Thaksin-regime noemen. Zij verwijten oud- premier Thaksin Shinawatra, die in ballingschap woont, via zus Yingluck en corrupte zakencontacten grote invloed uit te oefenen. De betogers menen dat de kosten van levensonderhoud extreem gestegen zijn sinds het bewind van Thaksin (2001-2006). Yingluck zou toestaan dat op grote schaal wordt gefraudeerd met subsidie voor rijstboeren. Het geld zou vooral terechtkomen bij bedrijven die bevriend met de familie Shinawatra.

Rockbands

Anders dan in het verleden is er bij de demonstraties vooralsnog geen sprake van geweld. De bezetting van het monument voor de democratie heeft veel weg van een festival. Populaire rockbands treden op en bezoekers laven zich aan gratis ijs, rijstgerechten en taartjes. Ze staan alleen even recht overeind om massaal a cappella het volkslied te zingen.

Onderweg naar de Amerikaanse ambassade dragen de demonstranten spandoeken die Yingluck als Pinokkio met een lange neus afbeeldt. Ook verschijnt Yingluck in de gedaante van een kameleon.

De aanhangers van de oppositie zijn een combinatie van rijkere stedelingen van middelbare leeftijd en jongeren die behoren tot royalistische bewegingen. Aahangers van Yingluck en Thaksin zijn vooral armeren van het platteland in Noord-Thailand.

Er is nauwelijks zichtbare politie op straat en het leger houdt zich bewust afzijdig. In eerdere staatsgrepen speelde het machtige leger een doorslaggevende rol. Volgens lokale media en bloggers zijn de belangrijkste generaals verdeeld. Steun van de militairen zou een belangrijke opsteker zijn voor de oppositie. Hoewel op meer plekken protesten plaatsvinden, lijken de absolute aantallen af te nemen.

    • Melle Garschagen