Thaise betogers bestormen hoofdkwartier leger

Meer dan duizend Thaise demonstranten hebben vandaag het hoofdkwartier van het leger in Bangkok bestormd. De betogers demonstreren sinds dit weekend voor het aftreden van de regering van premier Yingluck Shinawatra.

Een demonstrant met de Thaise vlag.
Een demonstrant met de Thaise vlag. Foto AP / Sakchai Lalit

Meer dan duizend Thaise demonstranten hebben het hoofdkwartier van het leger in Bangkok bestormd. Dat meldt een woordvoerder van het Thaise leger aan persbureau AP. De betogers demonstreren sinds dit weekend voor het aftreden van de regering van premier Yingluck Shinawatra.

De betogers wisten het hek, dat was afgesloten met een hangslot, open te breken en door te dringen tot de binnenplaats, aldus de woordvoerder. Ze zijn tot dusver niet een van de gebouwen van het complex binnengegaan. Ze zouden een brief aan de legerleider willen overhandigen.

Grote demonstraties sinds zondag

Tienduizenden Thai zijn sinds het weekeinde dagelijks de straat op gegaan om het vertrek van de regering te eisen. Het zijn de grootste demonstraties in het land van de laatste jaren. Het bleef daarbij niet louter bij betogingen. Diverse ministeries werden deze week bezet en enkele demonstranten bezetten onder andere nog steeds het ministerie van Financiën en een regeringsgebouw waar de Thaise federale politiedienst huist. Gisteren werd bij het hoofdkantoor van de politie in Bangkok de stroom afgesloten door de demonstranten.

De protestbeweging probeert door bezetting van de regeringsgebouwen de regering te verlammen door ambtenaren het werken onmogelijk te maken. Yingluck heeft dinsdag een noodwet afgekondigd, maar is terughoudend om de betogers met geweld uit de gebouwen te verwijderen uit vrees dat de situatie daardoor uit de hand zou lopen.

De demonstranten willen dat Shinawatra aftreedt omdat beweerd wordt dat haar regering gecontroleerd wordt door haar oudere broer, de in 2006 afgezette voormalig leider Thaksin Shinawatra. Directe aanleiding voor de betogingen en acties was een voorgestelde amnestiewet, die had kunnen leiden tot de terugkeer van Thaksin. Thaksin is veroordeeld voor corruptie en leeft in ballingschap om een celstraf te vermijden. Het wetsvoorstel sneuvelde in de Thaise senaat, maar de betogers willen van geen wijken weten. Met minder dan de val van Yingluck - die volgens haar critici een marionet is van haar broer - nemen ze geen genoegen.

De protesten worden geleid door Suthep Thaugsuban, een voormalige vicepremier en parlementariër. De premier heeft de demonstranten opgeroepen te stoppen met de demonstraties, zodat kan worden onderhandeld om een einde te maken aan de crisis, maar Suthep zei niet te willen onderhandelen. Hij wil het land bevrijden van de invloed van Thaksin, zo gaf hij in een reactie aan.

    • Anouk van Kampen