‘Stel maximumvergoeding in voor kankergeneesmiddelen’

Bezoekers van de open dag in het Antoni van Leeuwenhoek krijgen uitleg van medisch personeel. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in kankerbestrijding.
Bezoekers van de open dag in het Antoni van Leeuwenhoek krijgen uitleg van medisch personeel. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in kankerbestrijding. Foto ANP / Jerry Lampen

De zorg voor kankerpatiënten wordt onbetaalbaar als er geen maximumvergoeding op kankergeneesmiddelen wordt gezet. Dat zeggen oncologen, gezondheidseconomen en patiëntengroepen vandaag in de Volkskrant.

De uitgaven aan kankermedicijnen zouden de afgelopen zes jaar met de helft zijn gestegen naar 383 miljoen euro. De komende zeven jaar neemt het aantal kankerpatiënten toe naar 123 duizend.

‘Medicijnen kosten duizenden euro’s en verlengen leven kort’

Veel medicijnen verlengen het leven slechts heel kort, terwijl ze duizenden euro’s per maand kosten, schrijft de krant. Kankermiddelen die meer dan tienduizend euro per patiënt per jaar kosten worden betaald uit een speciale pot waarover ziekenhuizen met verzekeraars onderhandelen. Momenteel zijn er volgens de krant zestig van zulke medicijnen. In het afgelopen halfjaar zijn er al zes bij gekomen.

De beroepsvereniging voor oncologen NVMO maakt zich zorgen. Voorzitter Hans Gelderblom zegt in de krant:

“Straks moeten we moeilijke keuzes gaan maken. Ik wil niet dat de patiënt de dupe wordt. En ik wil de discussie al helemaal niet in de spreekkamer voeren.”

‘Helft oncologen vindt dat kosten moeten meespelen’

Uit een onderzoek van de NVMO zou blijken dat bijna de helft van de oncologen vindt dat de kosten moeten meespelen bij het besluit een middel voor te schrijven. Veel artsen vinden dat er een prijsplafond moet komen, maar de politiek zou haar vingers hier niet aan willen branden. Daarom zijn er artsen die vinden dat de zorg het zelf moet regelen.

In het Verenigd Koninkrijk bestaat al een prijsplafond. Veel kankergeneesmiddelen daar zouden hierdoor goedkoper zijn. (Novum)