Standard & Poor’s verlaagt kredietbeoordeling Nederland

Nederland is zijn triple-A-status kwijt. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn oordeel over Nederland met een stap verlaagd naar AA+ met een stabiele verwachting.

De kredietbeoordeling voor Nederland is verlaagd van AAA naar AA+.
De kredietbeoordeling voor Nederland is verlaagd van AAA naar AA+. Foto EPA / Oliver Berg

Nederland is zijn triple-A-status kwijt. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn oordeel over Nederland met een stap verlaagd naar AA+ met een stabiele verwachting.

S&P zegt de beslissing te hebben genomen door de matige vooruitzichten voor economische groei in Nederland. De verwachting daarvoor valt lager uit dan eerder werd voorzien. Bovendien groeit de Nederlandse economie ook nu al in een minder snel tempo dan andere, vergelijkbare landen, zo motiveert S&P. De kredietbeoordeling gaat van AAA met een negatief vooruitzicht naar AA+ met een stabiele verwachting. Dat houdt in dat S&P niet verwacht dat er binnenkort een nieuwe verlaging van de rating voor Nederland komt.

AA+ is alsnog de op een na hoogste rating die kan worden gegeven, na de hoogste beoordeling van triple-A. Een lagere rating betekent doorgaans dat landen tegen minder gunstige tarieven kunnen lenen.

Verlaging rating is ‘symboliek, maar niet zonder waarde’

Economisch commentator bij NRC Maarten Schinkel noemt de verlaging van de beoordeling “symboliek” die al langer stond te gebeuren, maar niet onbelangrijk:

“Maar dat betekent niet dat het zonder waarde is. De verlaagde rating laat wel zien dat hier sprake is van een structureel probleem. Nederland kan zich nu niet meer rekenen tot de overgebleven landen in Europa die nog een triple-A-status hebben: Duitsland, Finland en Luxemburg. En Nederland rekent zich juist graag bij Duitsland, dat het veel beter blijft doen.”

Toch valt het effect tot nu toe mee, zegt Schinkel. De rente is vanochtend na opening van de beurs slechts licht opgelopen.

Dijsselbloem verwacht weinig gevolgen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verwacht niet dat het kwijtraken van de AAA-status veel gevolgen heeft voor de rente die Nederland betaalt over schulden, zo zei hij voor de camera’s van RTL. “Natuurlijk is het teleurstellend dat deze rating naar beneden is bijgesteld”, aldus Dijsselbloem:

“Ik verwacht overigens geen wezenlijk effect op de rente. Je ziet dat de markt al heeft geanticipeerd. Nederland blijft gewoon een van de meest kredietwaardige landen ter wereld.”

Dijsselbloem wijst erop dat de andere twee ratingbureaus, Fitch en Moody’s, de kredietbeoordeling van Nederland nog niet hebben verlaagd. S&P is echter wel vaker de kredietbeoordelaar die als eerst de ratings van landen aanpast. Begin deze maand verlaagde het bureau de status van Frankrijk nog naar AA.