Sommige portretfoto’s vergeet je onmiddellijk

Foto’s van gezichten verschillen in onthoudbaarheid, ontdekten onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology. Sommige foto’s van mensen zijn beter te onthouden dan andere, zo schrijven ze in het Journal of Experimental Psychology: General (november).

De onderzoekers downloadden met behulp van een toevalsgenerator voor Amerikaanse namen meer dan 10.000 portretfoto’s van internet, van mensen die qua leeftijd, geslacht en ras een afspiegeling van de Amerikaanse bevolking vormden. Aan bijna 900 proefpersonen lieten ze die portretfoto’s vervolgens één voor één zien, een seconde per gezicht, met 1,4 seconden tussen de gezichten. Sommige foto’s kwamen na circa vierenhalve minuut nog een keer terug. Als de proefpersonen dat zagen, moesten ze op de R van repeat drukken. Sommige foto’s werden veel vaker als herhaling herkend dan andere. De herkenning varieerde van 15,5 tot 89,9 procent. De gezichten die het best werden onthouden, werden door een andere groep proefpersonen ook inderdaad ‘memorabel’ genoemd, maar eveneens ‘onverantwoordelijk’, ‘vriendelijk’, en ‘ongelukkig’. Sommige foto’s werden ook veel vaker onterecht als herhaling herkend dan andere. Dat waren foto’s van onder meer ‘verantwoordelijke’, ‘onzekere’, ‘vriendelijke’ en/of ‘introverte ’gezichten.

In hoeverre onthoudbaarheid een eigenschap is van een persoon of een specifieke foto is nog niet onderzocht.