Rutte: verlaging rating Nederland verandert niets aan ingeslagen weg

De verlaging van de kredietwaardigheid van Nederland door Standard & Poor verandert niets aan de ingeslagen weg van de regering. Dat zei Rutte zojuist op zijn wekelijkse persconferentie. Rutte verwacht dat de afwaardering geen grote gevolgen heeft voor de rente.

Foto ANP / Martijn Beekman
Foto ANP / Martijn Beekman

De verlaging van rating van de kredietwaardigheid van Nederland door Standard & Poor’s verandert niets aan de ingeslagen weg van de regering. Dat zei Rutte zojuist op zijn wekelijkse persconferentie. Rutte verwacht dat de afwaardering geen grote gevolgen heeft voor de rente.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte na ministerraad: afwaardering S&P is aansporing om door te gaan op ingeslagen weg.

Rutte noemde het “teleurstellend” dat Nederland zijn triple-A-status is verloren door de Kredietbeoordelaar. Maar tijdens de ministerraad is er niet lang over gesproken, aldus de premier.

“Onze stelling is dat een van de drie (S&P, Fitch en Moody’s, red.) ratingbureaus ons niet meer als AAA beoordeelt, maar als AA+, en dat dat al is ingeprijsd in de rente. We behoren niet meer tot de selecte groep landen met een triple-A-status, maar door twee AAA beoordelingen en één AA+ verkeren we nog steeds in een gunstige positie.”

Matige vooruitzichten economische groei Nederland

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft vanmorgen het oordeel over Nederland met een stap verlaagd naar AA+ met een stabiele verwachting. S&P nam die beslissing door de matige vooruitzichten voor economische groei in Nederland. Bovendien groeit de Nederlandse economie ook nu al in een minder snel tempo dan andere, vergelijkbare landen, zo motiveert S&P. De kredietbeoordeling gaat van AAA met een negatief vooruitzicht naar AA+ met een stabiele verwachting. Dat houdt in dat S&P niet verwacht dat er binnenkort een nieuwe verlaging van de rating voor Nederland komt.

Rutte: plannen Dijsselbloem hebben brede steun

Rutte ging na een vraag van een journalist ook in op de ingezonden brief van Halbe Zijlstra vandaag in NRC Handelsblad. Daarin schrijft hij dat hervormingen nodig zijn, maar dat de regelgeving voor banken en verzekeraars door de EU en de nationale overheid, doorschiet:

“Nederland heeft internationaal gezien een relatief grote financiële sector en die zouden we de tijd moeten gunnen om al deze wet- en regelgeving door te voeren. In plaats daarvan doen we er vaak nationaal nog een schepje bovenop. Europese regels worden eerder of nog strenger doorgevoerd dan in de ons omringende landen.”

Rutte staat echter achter de plannen van minister Dijsselbloem om de bonussen in de financiële sector vast te stellen op maximaal 20 procent van het vaste salaris. Dit omdat “perverse beloningsprikkels” volgens de minister wereldwijd worden gezien als een van de oorzaken van de economische crisis.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte weerlegt bewering Zijlstra in #NRC dat kabinet doorslaat met regels jegens banken: Beleid Dijsselbloem heeft brede steun in Kamer.
    • Mirjam Remie