Russische graaf,Hollandse ballen

Eind goed, al goed is te veel gezegd, maar met Hollandse gehaktballen in stroganoffsaus kunnen we het Nederlands-Russische vriendschapsjaar culinair toch passend afsluiten. De Stroganoffjes stonden eertijds niet zelf in de keuken, daar hadden ze veelal Franse koks voor in dienst. Het is gissen voor welke graaf Stroganoff en door welke kok de befaamde boeuf

Eind goed, al goed is te veel gezegd, maar met Hollandse gehaktballen in stroganoffsaus kunnen we het Nederlands-Russische vriendschapsjaar culinair toch passend afsluiten. De Stroganoffjes stonden eertijds niet zelf in de keuken, daar hadden ze veelal Franse koks voor in dienst. Het is gissen voor welke graaf Stroganoff en door welke kok de befaamde boeuf stroganoff in de 19e eeuw is bedacht. In elk geval was het gerecht eenvoudiger dan wat nu vaak als stroganoff op het bord komt. Champignons, tomaat, wodka en reepjes paprika zijn, soms dubieuze, verrijkingen van later datum.

Ontkorst het brood en verkruimel het. Giet de melk over het brood. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen en kneed ze stevig tot samenhangende massa. Verdeel het gehakt in acht delen en vorm de ballen. Verhit de bakolie, bak de gehaktballen rondom aan. Laat ze op een zacht vuurtje met het deksel op de pan in 20 minuten garen. Keer de ballen af en toe. Voeg zo nodig wat water of bouillon toe. Haal de ballen uit de pan. Giet het vet grotendeels af en fruit de uisnippers in de rest van de olie. Voeg de champignons en de boter toe. Bak ze een paar minuten. Laat op het laatst de tomatenpuree nog even meebakken. Strooi de bloem erover, roerbak even en voeg al roerend de fond toe. Laat de saus een minuut of vijf heel zachtjes koken. Roer de crème fraîche erdoor. Laat de saus nog even pruttelen en roer er op het laatst de mosterd doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Laat de gehaktballen even mee warmen in de saus. Bal goed, eind goed.

Gehaktballen met stroganoffsaus

Voor vier personen

Voor de gehaktballen: 500 g kalfsgehakt, twee sneetjes witbrood, 1 los geklopt ei, scheut melk, 1 el bakolie, ½ tl gemalen nootmuskaat, ½ tl gemalen foelie, 1 el fijngeknipte peterselie, peper, zout Voor de stroganoffsaus: 30 g boter, 1 gesnipperde ui, 200 g kleine champignons (gehalveerd of in kwarten), 1 tl tomatenpuree, 1 el bloem, 2½ dl runderfond of -bouillon, 1¼ dl crème fraîche, 1½ el Franse mosterd, peper, zout

    • Joep Habets