Regering heeft bankgarantie voor vrijgeven Arctic Sunrise rond

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise.
Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Foto EPA / Kate Davison

Nederland heeft de bankgarantie voor het vrijgeven van het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise afgegeven. Het gaat om een bedrag van 3,6 miljoen euro.

Nederland heeft daarmee de uitspraak van het Internationaal Zeerechttribunaal van vorige week uitgevoerd. Het VN-tribunaal oordeelde dat Rusland in afwachting van een definitieve uitspraak in de arbitragezaak het schip en zijn bemanning moet laten gaan als Nederland voor 3,6 miljoen garant staat. Als Nederland het geld niet terugkrijgt, zal Greenpeace voor de kosten moeten opdraaien.

Opvarenden al allemaal vrij op borgtocht

Inmiddels zijn alle dertig opvarenden, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis in Sint-Petersburg. Ze moeten wel in Rusland blijven in afwachting van een proces. Alle dertig zijn aangeklaagd door Rusland. Greenpeace verzoekt het land de aanklachten te laten vallen.

Nederland vroeg bij het Zeerechttribunaal om vrijlating van bemanning en schip. Het voerde aan dat Rusland het schip, dat onder de Nederlandse vlag vaart, niet had mogen enteren, omdat het daar geen toestemming voor had. Het tribunaal oordeelde dat beide eisen moeten worden ingewilligd, maar Rusland heeft de uitspraak niet erkend.

De actievoerders van Greenpeace proberen een boorplatform van oliemaatschappij Gazprom te bezetten om te protesteren tegen boringen in het Noordpoolgebied.