PvdA’er Merkies verliest zaak tegen partijtop

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies komt aan bij de rechtbank in Amsterdam. Merkies eiste dat de partij haar naam zuivert. De PvdA verweet Merkies dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen. Foto ANP / Bas Czerwinski

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft de zaak die ze had aangespannen tegen haar partij om haar naam te zuiveren verloren. De rechtbank in Amsterdam bepaalde vandaag dat de PvdA, die Merkies verweet niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen, niet hoeft te rectificeren.

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman stelde dat Merkies een onkostenvergoeding waar ze volgens regels van de partij geen recht op had te laat had teruggestort. De 47-jarige politica moest volgens de gedragscode van de PvdA 84.000 euro, van de vergoedingen die ze tussen 2009 en 2012 ontving, terugbetalen. Dat deed ze pas dit jaar. Dit speelde mee bij de beslissing van de PvdA om Merkies zich niet kandidaat te mogen laten stellen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen.

Merkies bestreed dit en zei de regels niet te hebben overtreden. De PvdA zou eropuit zijn haar zwart te maken. Ze wilde dat haar naam gezuiverd zou worden.

Rechter: Merkies moet dikkere huid hebben

De voorzieningenrechter oordeelde vandaag dat de “handelswijze van Merkies mag worden bekritiseerd”. Ze “moet als politica een dikkere huid hebben dan een ‘gewone’ burger”. Partijvoorzitter Spekman heeft geen grenzen overschreden volgens de rechter.

Spekman tevreden

Spekman laat via een woordvoerder aan persbureau Novum weten dat hij tevreden is dat de rechter hem gelijk heeft gegeven:

“Hiermee laten we deze onverkwikkelijke zaak achter ons.”

De PvdA kan zich nu richten op de verkiezingscampagne, zei Spekman. Gisteren werd bekend dat oud-Kamerlid Paul Tang de lijsttrekker wordt.

    • Frank Huiskamp