Protest tegen luxehotel Raamgracht

SoHo House, een internationale keten van luxehotels voor rijke creatieven, wil een vestiging openen in de binnenstad. Buurtbewoners protesteren.

Baantjes trekken in New York, hapje eten in Londen, naar de spa in Berlijn. Sluit Amsterdam binnenkort dit rijtje? SoHo House, een internationale keten van luxehotels gericht op welgestelde creatievelingen, wil in 2015 een nieuwe vestiging openen aan de Raamgracht – hartje binnenstad, in het historische pand waar nu nog de Weekbladpers (Opzij, Vrij Nederland) zit.

SoHo House heeft onder meer vestigingen in Miami, Londen en Berlijn. Het is een members only-hotel, wat inhoudt dat lidmaatschap alleen mogelijk is na voordracht en een betaling van rond de 1.200 euro. De Amsterdamse vestiging moet naast een hotel met tachtig bedden een restaurant en een sociëteit herbergen, met plaats voor 700 leden.

Omwonenden zitten hier niet op te wachten. Negen bewoners hebben zich als buurtcomité Géén hotel op de Raamgracht verenigd en tot nu toe 700 handtekeningen verzameld in een petitie. Het buurtcomité is vooral bang voor drukte en geluidsoverlast van toeristen, taxi’s en bezorgwagens. Ook vrezen zij voor een monoculturele buurt.

„Amsterdam gaat lijken op een stad als Venetië”, zegt Roos Lubbers, buurtbewoner en betrokken bij het protest. „Lokale winkels veranderen in horeca, gericht op toeristen. De buurt ontvolkt omdat bewoners vanwege het lawaai verhuizen. Er zijn wijken waar het toerisme minder vertegenwoordigd is, waarom gaan ze daar niet heen?” De sfeer rond de Raamgracht omschrijft Lubbers nu nog als „dorps”, „buren kennen en helpen elkaar.” Eerder protesteerde de buurt succesvol tegen een hotel in de Staalstraat.

Boudewijn Oranje (Wonen, D66) van stadsdeel Centrum is juist enthousiast over het plan. In het gebied geldt momenteel een hotelstop, met uitzondering voor projecten met een bijzonder concept. „Amsterdam wil graag bij de topvijf steden van Europa horen. Dit plan past bij een bruisende stad met een creatieve industrie”, zegt Oranje. Over het lawaai zegt hij dat een onafhankelijk bureau dit heeft onderzocht maar „nauwelijks” een toename van geluidsoverlast voorzag.

Maandagavond gaan buurtbewoners en het stadsdeel in gesprek over de plannen in de Zuiderkerk. Naar verwachting vraagt projectontwikkelaar Aedes half december een vergunning aan en wordt het pand in 2014 overgedragen door de Weekbladpers.