Politie Amsterdam verwachtte geweld Celtic-fans niet

De Amsterdamse politie had de “uitdagende houding en het geweld” van de fans van de Schotse voetbalclub Celtic niet verwacht. Het geweld “past ook niet bij de goede reputatie van deze supporters”, schrijft ze in een vandaag gepubliceerd rapport.

Supporters van Celtic lopen over het Damrak in Amsterdam naar de Dam.
Supporters van Celtic lopen over het Damrak in Amsterdam naar de Dam. Foto NRC/ Hans Nijenhuis

De Amsterdamse politie had de “uitdagende houding en het geweld” van de fans van de Schotse voetbalclub Celtic niet verwacht. Het geweld “past ook niet bij de goede reputatie van deze supporters”, schrijft ze in een vandaag gepubliceerd rapport (pdf), meldt NU.nl.

De politie heeft onderzocht wat er precies is voorgevallen rond de Champions League-ontmoeting tussen beide clubs op 6 november. Er braken rellen uit op en rond de Dam, waarbij meerdere agenten gewond raakten. In totaal werden er 45 mensen opgepakt, onder wie 28 Celtic-fans. Vijf van hen hebben een celstraf, oplopend tot twee maanden gekregen.

Politie ontkent beschuldigingen Celtic

Vanuit de kant van Celtic is er veel kritiek op het optreden van de Amsterdamse politie gekomen. De club heeft zelf ook een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen en verwijt de politie dat ze te gewelddadig was. Als bewijs plaatsten ze een filmpje op YouTube waarop te zien was hoe een agent een fan een knietje geeft. De politie zegt dat deze supporter zich hevig verzette tegen arrestatie en dat de agenten ook nog werden belaagd door andere fans. De agenten gebruikten volgens het rapport “om het verzet te breken en met hem weg te kunnen vluchten, weg van het glaswerk dat nog altijd naar hen werd gegooid”.

De politie spreekt ook het verwijt van de Celtic-supporters tegen dat agenten in burger niet hebben laten weten dat ze voor de politie werkten. De Schotse fans dachten dat ze door Ajacieden werden aangevallen. In het feitenrelaas staat dat de agenten zichzelf wel degelijk, in beide talen, bekend hebben gemaakt als zodanig.

Met Schotten geen probleem gedurende de dag

Volgens het rapport zaten de Celtic-fans op de wedstrijddag vooral op de Dam en de Ajacieden in het Wallengebied. Het waren juist de Ajax-fans met wie de politie gedurende de dag te stellen had. Zij maakten zich schuldig aan wat de politie ‘hit-and-runacties’ noemt, snelle aanvallen. “Ondanks het excessieve alcoholgebruik” had de politie met de Schotten geen problemen. Normaal geldt er een alcoholverbod in dit deel van het centrum, maar de politie zegt dit vanwege het grote aantal mensen niet te hebben kunnen handhaven.

Het ging fout toen Ajacieden een vlag van de Schotten stalen. Zij werden opgepakt, maar dat Celtic-supporters keerden zich tegen de politie. Zo kwam de politie tussen beide kampen in te staan.

Van der Laan: alle mogelijke maatregelen genomen

Burgemeester Eberhard van der Laan concludeert dat de politie in haar voorbereiding alle noodzakelijke maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand zou lopen, schrijft persbureau Novum. In een brief heeft hij gereageerd op het rapport:

“Ik constateer tegelijkertijd dat het onmogelijk is om escalaties volledig te voorkomen en uit te sluiten.”

Van der Laan is van plan het voetbalbeleid aan te scherpen. Hij wil onder meer met Ajax en supportersverenigingen praten om maatregelen te vinden om hooligangedrag tegen te gaan.

    • Frank Huiskamp