Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Hoorzitting Mali: ‘opbouw mogelijk logistieke nachtmerrie’

De opbouw van de militaire missie in Mali kan uitdraaien op een “logistieke nachtmerrie”. Daarvoor waarschuwde Rob de Wijk van het The Hague Centre for Strategic Studies vandaag tijdens de hoorzitting over de missie, meldt persbureau Novum.

Voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Angelien Eijsink verwelkomt Kees Homan van instituut Clingendael.
Voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Angelien Eijsink verwelkomt Kees Homan van instituut Clingendael. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De opbouw van de militaire missie in Mali kan uitdraaien op een “logistieke nachtmerrie”. Daarvoor waarschuwde Rob de Wijk van het The Hague Centre for Strategic Studies vandaag tijdens de hoorzitting over de missie, meldt persbureau Novum.

Momenteel landt één vliegtuig van de Verenigde Naties per dag in het land, vertelde De Wijk. Voor het invliegen van materiaal voor de Nederlandse missie zijn volgens hem zestig tot zeventig vluchten nodig.

“Dan zou Nederland twee maanden het hele vliegveld moeten claimen. Dat lijkt me echt een aandachtspunt.”

Nederland begin 2014 naar Mali

De Wijk waarschuwde voor een tekort aan transporthelikopters in Mali, schrijft Novum. Het zou de reikwijdte van de Nederlandse special forces aanzienlijk beperken als zij zich alleen per auto kunnen verplaatsen.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vertrouwt erop dat militairen in Mali beschikking krijgen over genoeg transporthelikopters.

Oorlogsjournalist Arnold Karskens was ook bij de hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij vindt dat Nederland niet moet meedoen. “Het land is te groot”, zei hij tegen Novum.

Twitter avatar arnoldkarskens Arnold Karskens Mali: niet gaan! Mijn stelling. Ook voor nop. http://t.co/AGfQyxYS5z via @TPOnl

Kees Homan van het Instituut Clingendael raadde de regering aan snel afspraken te maken met andere landen over de opvolging van de VN-missie. Het is volgens hem van belang dat de taken die de Nederlanders gaan uitvoeren in het land, zoals het verzamelen van inlichtingen, worden overgenomen.

Nederland blijft tot eind 2015

Nederland draagt van begin volgend jaar tot eind 2015 bij aan de MINUSMA-missie in Mali. De Nederlandse eenheden worden daar beschermd door troepen van de het Chinese Volksbevrijdingsleger, meldde NRC Handelsblad gisteren.

In Mali woedt al jaren een strijd tussen de officiële regering en islamistische rebellen die vooral vanuit het noorden opereren. Volgens premier Mark Rutte is het in direct Europees en Nederlands belang om de veiligheid in de regio te herstellen.