Niet iedereen gelooft Opsteltens verklaring over ‘stroomstoring’

Door ‘stroomstoring’ werd een gesprek tussen staatssecretaris Teeven en de van corruptie verdachte Van Rey niet getapt.

Door een stroomstoring van vijftig minuten is een gesprek tussen de van corruptie verdachte VVD’er Jos van Rey en de kantoortelefoon van zijn partijgenoot staatssecretaris Teeven (Justitie) niet opgenomen. Dat gaf minister Opstelten (Justitie) gisteren in een brief aan de Kamer als verklaring voor het ontbreken van dat telefoongesprek in het strafdossier van Jos van Rey. Er was een storing in de voeding van het tapsysteem van de landelijke afdeling.

Begin deze week werd bekend dat een gesprek tussen Teeven en Van Rey niet was opgenomen in de periode dat Van Rey wel werd afgeluisterd, september vorig jaar. Staatssecretaris Teeven zou met Van Rey hebben gesproken over één van de burgemeesterskandidaten voor Roermond. Tegen Van Rey loopt nu een strafzaak onder meer vanwege het schenden van zijn ambtsgeheim.

Opstelten benadrukt dat „geen sprake is geweest van het wissen van gesprekken”. Zijn verklaring werd kritisch ontvangen door Van Reys advocaat en de oppositie in de Tweede Kamer. Advocate Gitte Stevens verklaarde aan persbureau ANP dat ze het „te gek voor woorden en ongeloofwaardig” vindt dat nooit proces-verbaal van de stroomstoring is opgemaakt.

Door de storing gingen vijf taps van Van Rey verloren, en nog 2.000 andere telefoonnummers werden gedurende die vijftig minuten niet afgetapt. „Zonder onze verdediging was het gemis van bijna een uur lang van 2.000 getapte nummers dus nooit boven water gekomen”, aldus Stevens. Jaarlijks tappen politie en Openbaar Ministerie 16.676 telefoonnummers af. Nummers worden vaak over een langere periode afgeluisterd.

Vanuit de Tweede Kamer wil onder meer D66 nog van Opstelten weten hoe vaak dit soort stroomstoringen precies voorkomen. In de brief schrijft de minister alleen dat zulks „met enige regelmaat” gebeurt. Met telecomproviders is de afspraak dat 95 procent van de taps moet lukken. Opstelten onderzoekt nog of die norm gehaald wordt. Wanneer Teeven in de zaak moet getuigen, is nog onbekend.