Nederland wil weer ambassadeur in Suriname

Desi Bouterse.
Desi Bouterse. Foto AFP / Louis Alfaisie

Nederland wil weer een ambassadeur benoemen in Suriname. Dat meldt minister Frans Timmermans na afloop van de ministerraad. De vorige ambassadeur werd teruggeroepen als reactie op het aannemen van de omstreden amnestiewet in maart 2012.

Het gaat om Ernst Noorman, die sinds juni als tijdelijk zaakgelastigde in het land aanwezig is. Suriname moet het besluit van Nederland nog wel eerst goedkeuren.

Nederland riep de vorige ambassadeur, Aart Jacobi, terug nadat de amnestiewet in Suriname werd verruimd. Die verruiming zorgde ervoor dat de verdachten van de decembermoorden vrijuit gingen. Op dat moment stond president Desi Bouterse terecht voor de moorden, waarbij vijftien van zijn tegenstanders gemarteld en vermoord werden. De amnestiewet kwam Suriname op veel kritiek te staan.

Vorig jaar ging Suriname niet in op Nederlands verzoek

In december gaf Nederland ook al aan weer een ambassadeur te willen in de voormalige kolonie. Toen zei Suriname echter “geen haast” te hebben bij een benoeming. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin zei:

“Den Haag heeft Bouterse nog steeds niet geaccepteerd als democratisch gekozen staatshoofd. Een Nederlandse ambassadeur is voor ons dus geen prioriteit.”

Niet duidelijk wat de reden is voor nieuwe poging

Of er aanwijzingen zijn dat de houding van Suriname inmiddels veranderd is waardoor een ambassadeur nu wél zal worden goedgekeurd, kan een woordvoerder van het ministerie van BuZa niet zeggen tegenover nrc.nl.

Lackin en Timmermans hebben elkaar sinds de afwijzing in december wel twee keer ontmoet. Timmermans zei na de eerste ontmoeting in januari dat in Suriname en Nederland anderhalf miljoen mensen “op een of andere manier met elkaar rechtstreeks verbonden zijn”. “Dat gaat boven politieke meningsverschillen en daarom zal Nederland zich blijven inspannen voor goede contacten tussen de samenlevingen.”

    • Mirjam Remie