Militaire toestellen China doorkruisen nieuwe zone

Toestellen van de Chinese luchtmacht hebben gisteren vluchten uitgevoerd in de omstreden nieuwe luchtverdedigingszone, die China afgelopen weekeinde afkondigde. Volgens de Chinese staatsmedia voerden gevechtsvliegtuigen en een early-warningtoestel patrouilles uit in de luchtsector. Het was niet duidelijk of ze daarbij eveneens over de door Japan bestuurde maar tevens door China opgeëiste Senkaku/Diaoyu-eilanden waren gevlogen.

Ook Japan en Zuid-Korea maakten gisteren bekend militaire vluchten te hebben uitgevoerd binnen de door China uitgeroepen sector. Dat deden ze echter zonder China daarover vooraf in te lichten, omdat ze de Chinese aanspraken op het luchtruim boven gebieden die ze voor zichzelf opeisen niet erkennen. De Japanse en Zuid-Koreaanse toestellen waren maandag al voorafgegaan door ongewapende Amerikaanse B-52-bommenwerpers.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie haalde intussen de kou een beetje uit de lucht met de mededeling dat het „incorrect” was te suggereren dat vliegtuigen die niet vooraf waren aangemeld bij de Chinese autoriteiten uit de lucht zouden worden geschoten. Meer bijzonderheden gaf hij echter niet.

Dit weekeinde arriveert de Amerikaanse vicepresident Joe Biden voor een al eerder gepland bezoek in Japan. Hij vliegt daarna door naar Beijing. Naar verwachting zal de nieuwe Chinese luchtzone een belangrijk gespreksthema vormen. Ook reist Biden nog naar Zuid-Korea. (Reuters, AP)