Leiders Oekraïense oppositie eisen aftreden president Janoekovitsj

Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar duizenden demonstranten zich vandaag verzamelden uit protest tegen de beslissing van president Janoekovitsj geen verdrag met de EU te ondertekenen.
Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar duizenden demonstranten zich vandaag verzamelden uit protest tegen de beslissing van president Janoekovitsj geen verdrag met de EU te ondertekenen. Foto Reuters/ Vasily Fedosenko

De leiders van de oppositie in Oekraïne hebben, onder toeziend oog van duizenden demonstranten, het vertrek geëist van president Viktor Janoekovitsj. Hem wordt verweten dat hij het land heeft verraden door een verdrag met de Europese Unie niet te ondertekenen.

“We eisen een afzettingsprocedure en een verkiezing voor 2015,” zei Arsenij Jazenjuk tegen de menigte. Beroemd bokser en politicus Vitali Klytsjko sprak van “sabotage” van de president door het niet tekenen van het verdrag met de EU. Dat verdrag moet onder meer de handel tussen de EU en de aangesloten landen vergemakkelijken.

Volgens de politie waren er zo’n vijfduizend mensen op de been op een plein in de hoofdstad Kiev, een correspondent van persbureau AFP schat het aantal op ongeveer tienduizend. Ze demonstreren al dagen, net als de oppositie, tegen Janoekovitsj.

Teruggetrokken onder druk van Rusland

De regering van Oekraïne trok zich vorige week plotseling terug uit het overleg met de EU. Dit onder zware druk van Rusland. Ze stelde het zich niet te kunnen veroorloven de banden met Rusland op het spel te zetten. Rusland probeert Oekraïne bij zijn eigen Customs Union te krijgen. Janoekovitsj beklaagde zich op de EU-top in Vilnius over gebrek aan steun vanuit Europa. Hij noemde de economische situatie in het land “zeer ingewikkeld”.

Volgens buitenlandredacteur Hubert Smeets gaat het getouwtrek momenteel vooral om geld, zo schrijft hij vandaag in NRC Handelsblad:

“De Oekraïense regering heeft zich afgewend van de EU, omdat Rusland had gedreigd met economische represailles. Kiev zou niet alleen voordelige gascontracten en kredieten uit Rusland verliezen, maar ook last krijgen van handelssancties tegen Oekraïense goederen zoals kolen en staal. Als Oekraïne zou afzien van een associatieverdrag met de EU, kon het rekenen op financiële steun en kredieten ter waarde van 22 miljard euro, verklaarde de Russische president Poetin deze week in Triëst.”

Georgië en Moldavië hebben vandaag op de top in Vilnius wél verdragen met de EU ondertekend.

    • Frank Huiskamp