Le Guess Who?

Wat is er dit weekend te doen? Rolinde Hoorntje spot trends en geeft tips

Eén keer maakte ik de fout een witte wijn te bestellen in de Acu, het wat obscure podium aan de Utrechtse Voorstraat. Dat was bij de lente-editie van muziekfestival Le Guess Who? vorig jaar. De volgende ochtend had ik een voedselvergiftiging, dacht ik.

Het festival de dag erna moest ik overslaan. Dat was niet zo erg. Het was er zo één met vijf grote tenten, ruim 20.000 bezoekers, meisjes met Hiawatha-veren in hun haar en wangknagende kakkers die bijbabbelen alsof het een staande borrel is.

Nee, dan de Acu. Het publiek heeft er petten, lange haren en kisten. Je hebt er bierdrinkende muziekliefhebbers die, heel stil, staan te luisteren naar een artiest; lichaamsbeweging weten ze te beperken tot een pas op de plaats. De witte wijn staat er al zeven jaar open, te gisten achter de bar.

Le Guess Who? is een festival van het type ‘aangenaam gruizig’. Een onoverzichtelijke bedoening op zeven locaties rond de periferie van het Utrechtse centrum, waar muziek nog centraal staat. Geen Italianen met vlaggen en kristallen in hun oren die schreeuwen om een groepsfoto midden op de dansvloer, geen meisjes die rondlopen in treintjes.

Er zijn natuurlijk wel meisjes. Sterker nog, drie vrouwen maken het zaterdagnacht de moeite waard om af te reizen naar Utrecht.

Neem Laurel Halo. Halo heeft ook lange haren, waarachter ze zich vorig jaar verschool tijdens haar optreden op Rewire, een al even gruizig muziekfestival in Den Haag. Ze had een gereedschapskist vol intimiderende draden, schuiven en knoppen uitgestald. De Franse technoproducer Kangding Ray stond vooraan. Hij keek een beetje teleurgesteld. Laurel zong niet meer, zoals eerst, klaagde hij. Een bijzondere opmerking voor iemand die duistere techno maakt en uitsluitend zwart draagt. Maar hier kon hij niet op dansen. Laurel verschool zich achter een gordijn van lange haren en stootte een stortvloed analoge rammelgeluiden uit over het publiek.

Laurel doet het zaterdag vast goed bij het Le Guess Who?-publiek, al staat ze in de Rasa. Wees wel voorzichtig met de wijn.

Rolinde Hoorntje

Le Guess Who? duurt tot en met zondag, op diverse locaties in Utrecht. leguesswho.nl