Het leek over en uit voor komeet ISON, maar hij overleefde

Komeet ISON nadert de zon.
Komeet ISON nadert de zon. Foto SOHO / NASA/ ESA/

Komeet ISON blijft de gemoederen bezighouden. Leek zijn bocht om de zon hem eerst nog fataal te zijn geworden, vanochtend bleek dat hij misschien nog leeft. Tot nu toe is het veni, vidi, vici voor dit opmerkelijke hemellichaam.

Ruimtevaartorganisatie NASA constateerde op basis van onderstaande beelden dat het einde verhaal was voor ISON:

Twitter avatar NASA NASA The fate of #Comet #ISON during its trip around the sun today is not yet established. It’s likely it didn’t survive: http://t.co/vnV5eH0Fjz

De komeet scheerde gisteren op een afstand van zo’n 1,2 miljoen kilometer langs de zon. Op beelden die vannacht zijn gemaakt is “iets” te zien dat op een komeet lijkt. En dat object volgt de koers van de oorspronkelijke komeet.

Het beeld van wat de overblijfselen van ISON lijken te zijn, vannacht. De resten zijn waargenomen door satelliet SOHO. Foto SOHO / ESA / NASA

In plaats van nog verder te vervagen, is de helderheid van de komeet de afgelopen uren toegenomen.

De wispelturige komeet

ISON zet astronomen al sinds zijn ontdekking vorig jaar op het verkeerde been, meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Aanvankelijk leek hij zich tot een helder hemelobject te kunnen ontwikkelen. Hij kreeg prompt het predicaat ‘komeet van de eeuw’ opgeplakt. Maar het vertrouwen verdampte naarmate het brok ijs en gesteente langzaam leek te verdampen.

Hier een mooie interactieve illustratie over de koers van komeet ISON.


De “ultieme strijd tussen vuur en ijs” was live te volgen, en is nu terug te kijken op YouTube.

“Zonnescherende” kometen komen vaker voor, maar meestal overleven zij hun baan langs de ster niet.

De grote vraag is wat ISON nu gaat doen. Het zou kunnen dat hij over een paar dagen helder aan onze hemel staat. Maar het is ook mogelijk dat hij alsnog vergaat.