Indringend en spatzuiver

Gaan // Klassiek Alina Ibragimova Morgen In het Concertgebouw Amsterdam vanaf 14.15. Ook te horen op Radio 4

Ze treedt niet zo op de voorgrond, maar Alina Ibragimova (1985) is beslist een van de meest interessante violisten van haar generatie. Ze neemt het op voor de vioolconcerten van de twintigste eeuw, die iets minder vaak worden gespeeld. In de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw buigt ze zich over het eclectische Vioolconcert uit 1950 van Bernd Alois Zimmermann. De violiste, die slapen haar grootste hobby noemt, wordt begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Michael Schønwandt, die verder de Danssuite van Bartok en de Zesde symfonie van Tsjaikovski uitvoeren. Ibragimova heeft een indringende toon en speelt spatzuiver. Als ze haar viool in haar kleine handen heeft, lijkt het alsof ze in trance is.

    • Merlijn Kerkhof