Het Amerikaanse basketbal is in de ban van een bekertje cola

Zijn Brooklyn Nets staan er niet goed voor, maar nieuwbakken coach Jason Kidd krijgt in de VS toch genoeg aandacht vanwege een slinks trucje. Hij had geen officiële timeouts meer, maar zijn bekertje cola zorgde ervoor dat hij toch nog wat tijd kon winnen in de laatste seconden van de wedstrijd tegen de Lakers.

Still via YouTube

‘Zijn’ Brooklyn Nets staan er dan wel niet al te best voor, oud-NBA-speler Jason Kidd weet als nieuwbakken coach in ieder geval wel hoe hij op een andere manier aandacht moet krijgen. In de laatste seconden van de wedstrijd tegen de Los Angeles Lakers leek Kidd opzichtig wat tijd te willen winnen: hij liet de cola die hij aan het drinken was uit z’n handen stoten, waardoor het veld moest worden schoongemaakt. De NBA is in de ban van ‘cupgate’/’sodagate’.

De Nets hadden tegen de Lakers met nog maar enkele seconden te gaan een heel kleine kans te wedstrijd te winnen. Enige probleem: coach Kidd had geen officiële time-out meer. Tijdens een time-out had hij met zijn team nog één tactische ‘play’ kunnen bedenken. Dus toen kwam zijn cola handig uit. Als je de beelden voor de eerste keer bekijkt, lijkt het gewoon een ongeluk. Wanneer er wordt teruggespoeld lijkt Kidd duidelijk ‘hit me’ te zeggen tegen speler Tyshawn Taylor. Ook wijst hij ook nog even subtiel naar het plastic bekertje in zijn hand.

De extra tijd die de Nets hadden door het geknoei met de cola leverde uiteindelijk niets op. De ploeg verloor de wedstrijd nog met 99-94.

“Gleed gewoon uit mijn hand”

Kidd heeft tot nu toe ontkend dat er van opzet sprake was:

“Cup slipped out of my hand while I was getting Ty. Sweaty palms. I was never good with the ball.”

Ook speler Taylor weet van niets:

“No [Kidd didn't say that]. I wasn’t paying attention. I just kind of bumped him. I didn’t even know he was holding [anything]. [But] coach was drinking a soda on the sideline. I was like, ‘What’s he doing?’”

De NBA daarentegen heeft volgens bronnen van Yahoo Sports besloten Kidd een boete van 50.000 dollar op te leggen vanwege de stunt.

Twitter avatar WojYahooNBA Adrian Wojnarowski Y! Sources: The NBA has fined Brooklyn coach Jason Kidd $50,000 for purposely dropping drink on court. http://t.co/amgWaVM79K

Eén troost: hij krijgt respect

Hij verloor de wedstrijd én is een half ton armer, maar Kidd mag zich in ieder geval troosten met het feit dat hij respect krijgt van enkele spelers voor het inventieve trucje. Andre Iguodala, forward bij de Golden State Warriors, schreef op Twitter dat “als ik ooit coach word, ik dit knoeitrucje ga gebruiken”:

Twitter avatar andre Andre Iguodala If I ever become a coach, I’m using that drink spill trick…

Ook de spelers van de Toronto Raptors zijn onder de indruk. Speler Rudy Gay noemt het “geniaal”, Terrence Ross “een spelerstactiek”. Collegacoach Dwane Casey zei bovendien dat hij het al eens vaker heeft gezien.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Kidd op een onorthodoxe manier het spel heeft geprobeerd stil te leggen. Als speler van de Dallas Mavericks leek hij eens opzettelijk contact te zoeken met Atlanta Hawks-coach Mike Woodson, zodat het leek alsof hij hem belemmerde tijdens een dribbel.

    • Frank Huiskamp