Vier eeuwen wonen aan de gracht

Deze week verscheen het ruim 400 pagina’s dikke boek Grachtenhuizen, met foto’s van de interieurs van meer dan dertig bijzondere grachtenpanden. De teksten zijn van Marc van den Eerenbeemt (de Volkskrant) en kunsthistoricus Koos de Wilt. Initiatiefnemer en fotograaf Arjan Bronkhorst besloot bewust „nu eens geen grachtenboek te maken waar er al zoveel van zijn, met één plaatje per huis en dan weer het volgende huis: ik wilde de diepte in. Slechts dertig huizen, maar dan helemaal tot in detail vastgelegd.” Het levert schitterende beelden op van soms eeuwenoude details en interieurs. Ook de huidige bewoners komen aan bod. Het duurde maanden voordat sommige bewoners wilden meewerken, gesteld als zij zijn op hun privacy. Dat het toch gelukt is hun exclusieve interieurs vast te leggen, is goed nieuws voor Amsterdam. Grachtenhuizen is een aanwinst voor de stad. www.grachtenhuizen.org